Головна  →  Методичні заходи  →  16 квітня 2015

Засідання міського методичного об’єднання викладачів рисунку. Відкритий урок викладача-методиста ДШМ № 9 Гончаренко І. І. за темою: «Композиція та конструктивна побудова навчального рисунку».

 

      16 квітня 2015 року в Дитячій школі мистецтв № 9 відбувся відкритий урок викладача-методиста ДШМ № 9 Гончаренко Ігоря Івановича з предмета «Навчальний рисунок» для учнів старших класів. Метою уроку було ознайомлення учнів з основними принципами композиції та ведення академічного рисунку. У якості моделі було обрано гіпсовий зліпок голови Антиноя – грецького юнака, якого за волею римського імператора Адріана возвеличили після загибелі та на честь якого споруджено багато статуй та створено безліч скульптурних портретів.

      Загальновизнаною є думка, що освоєння мистецтва портретування слід починати з малювання гіпсової голови античного зразка, адже гіпсова натура знаходиться в статичному положенні, однорідна за тоном та ясно виявляє закономірності форми людської голови. І головне, що має допомогти учню у його справі – це дотримання методичної послідовності етапів в роботі над рисунком.

      Саме така чітка послідовність відрізняла викладення методичних положень Ігорем Івановичем Гончаренком. Практичній частині уроку передувала підготовча бесіда з демонстрацією зразків академічного рисунку. Практична частина складалася з семи етапів: вибір місцеположення учня відносно моделі, грамотне розміщення зображуваного об’єкта в площині аркуша, перенесення на аркуш основних пропорцій голови Антіноя, формування об’єму у просторі, світло-тіньова проробка форми, деталізація та узагальнення форми шляхом врахування співвідношення деталей й цілого, нанесення тональних акцентів, рефлексів, бліків та півтонів.

      Діти уважно сприймали все, на чому наголошував викладач, намагаючись точно дотримуватися вимог кожного етапу. Можна бути впевненими, що результат не забариться і мета – навчитися веденню академічного рисунку – буде досягнута найближчим часом.

Перейти до спискуВерсiя для друку