Проект «Забути не можна. Повернути!».

Проект «Забути не можна. Повернути!».

      15 квітня 2015 року о 15:00 у Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків (вул. Терещенківська, 15) за участю заступника голови Київської міської державної адміністрації Старостенко Ганни Вікторівни та директора Департаменту культури Попової Діани олегівни відбулася урочиста презентація проекту «Забути не можна. Повернути!».

ханенки

      У роки Другої світової війни в тій чи іншій мірі постраждали всі музеї України. Музейні колекції були пограбовані або знищені. Тільки Музей Ханенків втратив близько 25 тисяч експонатів. Робота з розшуку та повернення втрачених цінностей розпочалася одразу після війни і триває до сьогодні.

      У рамках проекту «Забути не можна. Повернути!» (до 70-річчя від часу завершення Другої світової війни) відбулася урочиста презентація картини «Аркадський краєвид», що належала до колекції Музею Ханенків і була втрачена під час нацистської окупації Києва 1941-1943 років.

      Картину було знайдено та повернено завдяки пошуковій роботі музею та підтримці МБФ «Фонд Олександра Фельдмана».

     Вперше в історії незалежної України громадський фонд повертає до державного музею частину культурного надбання нації!

    Твір «Аркадський краєвид» походить із колекції засновників музею – Богдана та Варвари Ханенків. Цей пейзаж є унікальним для українських музеїв зразком   італінізму – новаторської для 17 ст. течії голландського живопису. Він якісно доповнював ханенківську колекцію картин північної школи та був одним із найцікавіших творів довоєнної експозиції музею.

ханенки

    Повернення пейзажу Корнеліса Пуленбурга дає нам надію, що інші твори також будуть знайдені. 

Файл документа: 18360.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку