І Всеукраїнський конкурс пам’яті Г. Гаазе «Арфи акорди єднання» (звіт)

І Всеукраїнський конкурс пам’яті Г. Гаазе «Арфи акорди єднання» (звіт)

         21 та 22 березня 2015 року у залі Національної Всеукраїнської музичної спілки відбувся І Всеукраїнський конкурс «Арфи акорди єднання». Конкурс присвячений пам’яті видатного виконавця та педагога Георгія Германовича Гаазе. Виконавська діяльність Г. Г. Гаазе пов’язана як із сольними виступами, так і з багаторічною роботою в оркестрі Київського державного театру опери та балету та симфонічному оркестрі Київської філармонії. З 1934 року Г. Г. Гаазе плідно працював у Київській консерваторії, серед його вихованців – блискуча плеяда арфістів (Д. Зеднік, Е. Манзій, Л. Брамінська та ін.).

       У І Всеукраїнському конкурсі арфістів взяли участь близько 40 учнів шкіл естетичного виховання та студентів вищих мистецьких навчальних закладів Києва, Харкова, Львова. Змагання відбулися у чотирьох вікових категоріях. Конкурсна програма включала оригінальні твори вітчизняних композиторів-арфістів, зроблені ними перекладення музики інших жанрів, а також арфову літературу сучасних європейських авторів, яка раніше не звучала в Україні. Журі, до складу якого увійшли авторитетні фахівці в галузі арфового мистецтва, очолила народна артистка України, солістка Заслуженого академічного симфонічного оркестру України, голова Асоціації арфістів України Наталія Ізмайлова.

      За враженням усіх, хто дивився виступи конкурсантів, рівень підготовки учасників виявився дуже високим. Це здається доволі обнадійливим моментом, адже арфа не належить до інструментів, популярних серед музикантів-початківців. Не більше чверті шкіл естетичного виховання Києва мають у своєму арсеналі відповідну навчальну дисципліну. Тому конкурс арфового мистецтва, що відбувся, є не тільки підтримкою тих, хто вже встиг полюбити цей інструмент, але й ефективним засобом залучити до нього нових прихильників.

      По закінченні другого дня конкурсу відбувся гала-концерт та урочисте нагородження лауреатів. На концерт завітали солістка Берлінського симфонічного оркестру Зоряна Бабюк, заступник Голови Всеукраїнської музичної спілки П. В. Заїка, директор школи джазового та естрадного мистецтва П. В. Полтарєв. Вони висловили найкращі побажання конкурсантам та вручили їм нагороди. Окрім офіційних грамот та дипломів, тут були й спеціальні призи, подаровані дітям різними людьми та організаціями. Зокрема, спеціальний гість конкурсу, солістка Берлінського симфонічного оркестру та директор арфової школи «Вікторія» у Потсдамі Зоряна Бабюк вручила декілька грамот за артистизм, а директор школи джазового та естрадного мистецтва Петро В’ячеславович Полтарєв – за виконання джазового твору на арфі. Нагороди отримали й дорослі. Так, Асоціація арфістів в знак визнання заслуг викладача класу арфи КДМШ № 33 Олександри Ігорівни Гумен вручила їй ковану арфу.

      Вітаємо всіх учасників і переможців конкурсу та дякуємо за свято, яке вони подарували всім нам!

Файл документа: 11082668_1425865044376164_2927293408515182521_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку