Концерт лауреатів міських конкурсів юних композиторів імені Валерія Подвали

Концерт лауреатів міських конкурсів юних композиторів імені Валерія Подвали

 

      20 лютого 2015 року у приміщенні Київської дитячої музичної школи № 3 ім. В. Косенка відбувся концерт лауреатів міських конкурсів юних композиторів імені Валерія Подвали. Концерт був організований з метою підтримки та подальшого вдосконалення майстерності дітей, які стали переможцями попередніх конкурсів.

      Взагалі, Міський конкурс юних композиторів проводиться один раз на два роки. Він носить ім’я свого засновника – заслуженого діяча мистецтв України, лауреата премії ім. В Косенка, викладача Київського державного вищого музичного училища ім. Р. М. Глієра Валерія Давидовича Подвали. Ця людина багато років очолювала комісію по естетичному вихованню дітей та юнацтва Національної спілки композиторів України, секцію композиції міського методичного об’єднання викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва, тобто зсередини знала проблеми, з якими зіштовхуються ті, хто опікується вихованням майбутніх композиторів. Своїм педагогічним досвідом В. Д. Подвала поділився у книзі «Давайте створювати музику», що фактично є підручником вправ для розвитку творчих навичок.

      За 30 років існування конкурс набув широкого суспільного резонансу. Кожен раз в ньому беруть участь все більше претендентів, а до журі запрошують найавторитетніших музикантів. Так, в 2014 році учасниками конкурсу стало близько 50 учнів різних вікових категорій, а до складу журі увійшли видатні представники музичної культури України, які в своїй творчості приділяють особливу увагу дітям: Леся Дичко, Геннадій Сасько та Богдана Фільц.

   Програма концерту, який відбувся минулого тижня, включала 14 номерів. Тут були фортепіанні мініатюри, інструментальні дуети, п’єса для бандури. Діти самі виконували написані ними твори. Вік юних композиторів коливався у діапазоні від 7 до 17 років. Лауреати попередніх конкурсів демонстрували твори, написані вже після перемоги. Розмаїттям відрізнялася тематика та стилістика музичних творів: пейзажні замальовки і характерні танці, романтичні пориви і джазові фантазії, українські й грузинські інтонації та ритми. Твори, що прозвучали в концерті, переконливо свідчили про значний творчий потенціал авторів. Публіка гідно оцінила композиторські спроби юнаків, виразивши своє задоволення щирими оплесками.

   Після концерту відбулося урочисте нагородження переможців одразу двох олімпіад – XXVIII міської теоретичної олімпіади та міської олімпіади з історії образотворчого мистецтва. Діти отримали дипломи та цінні подарунки: для художників це були мистецькі альбоми видатних живописців світу, а для музикантів – навчальний посібник «Уроки елементарної теорії музики» М. Калашник.

   Бажаємо подальших успіхів всім дітям, які взяли участь у концерті та церемонії нагородження, та чекаємо на наступні зустрічі з ними!

 

Файл документа: подвали 2.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку