Головна  →  Методичні заходи  →  20 січня 2015

Лекція Кліменко І. В. в «Школі вдосконалення професійної майстерності викладачів»

 

      20 січня 2015 року в Дитячій музичній школі № 9 відбулася лекція завідувача теоретичного відділу цієї школи старшого викладача Ірини Василівни Кліменко. Тема лекції: «Про деякі аспекти зв’язку музичних дисциплін “сольфеджіо” та “музична література”. Засоби музичної виразності».

      В лекції був узагальнений особистий педагогічний досвід Кліменко І. В., яка багато років викладає в музичній школі дві дисципліни: “сольфеджіо” та “музичну літературу”. Тісний взаємозв’язок цих дисциплін є запорукою більш глибокого засвоєння дітьми навчального матеріалу, адже посилання на знайомі твори або музичні теми викликає позитивний емоційний відгук та зацікавленість. Це сприяє кращому розумінню тих чи інших складних питань та робить наочним нерозривний зв’язок «сухої» теорії та живої композиторської практики.

      Кліменко І. В. докладно висвітила три найголовніші теми з курсу теорії музики: «Лади», «Інтервали» та «Акорди». Для кожної теми нею був підібраний дуже цікавий та різноманітний ілюстративний матеріал. Музика Л. Бетховена, Е. Гріга, М. Лисенка, С. Рахманінова, К. Стеценка, А. Хачатуряна, Б. Лятошинського та інших авторів звучала на лекції у виконанні Кліменко І. В., переконливо підкріплюючи конкретні теоретичні положення. Головний акцент був зроблений на виразових можливостях певних ладів, інтервалів, акордів, на їх здатності відтворювати емоції, ідеї та, навіть, зорові уявлення. Наприклад, в п’єсі Е. Гріга «Ранок» саме рух по різних тональностях разом з регістрово-тембровим оновленням основної теми створює ефект поступового сходу сонця, що висвітлює своїм промінням все навкруги.

      Доповідь Кліменко І. В. виявилася змістовною і, водночас, цікавою, живою, легкою для сприйняття. Викладачі, що були присутні на лекції, отримали не тільки інформацію, що буде корисною у власній діяльності, але й дістали справжнє задоволення.

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку