Творчий вечір «Духовні обрії композитора Лесі Дичко»

Творчий вечір «Духовні обрії композитора Лесі Дичко»

      20 грудня 2014 року в концертній залі Київської дитячої школи мистецтв № 8 за ініціативи Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів відбувся творчий вечір народної артистки України, члена Національної спілки композиторів України Лесі Василівни Дичко, присвячений 75-річчю від дня її народження. Проведення таких вечорів вже стало доброю традицією. Сучасні українські композитори, які багато уваги приділяють створенню музики для дітей, мають можливість безпосереднього спілкування з адресатами своїх творів. Для дітей же, які виконують цю музику, зустріч з автором є майже чудом – чудом долучення до джерела прекрасного.

   Творчий вечір «Духовні обрії композитора Лесі Дичко» був побудований на паралельному розгортанні двох взаємодоповнюючих ліній: словесної та музичної.

      Словесну було представлено, насамперед, спогадами композиторки про її дитинство, роки навчання, вчителів. Леся Василівна розповідала також про деякі наскрізні теми своєї творчості: інтерес до передачі образів живопису та декоративно-прикладного мистецтва, а також вражень від пам'ятників архітектури; зацікавленість долею видатних жінок світу; прагнення відобразити в музиці особливості пір року, їх сезонної зміни.

   Частиною словесної лінії вечора був виступ Дмитра Чередниченка – відомого українського поета, письменника та перекладача. З Лесею Василівною Дмитра Чередниченка пов’язує багаторічна плідна співпраця. Він є автором текстів її солоспівів та кантат, зокрема, однієї з найбільш відомих – «Сонячне коло». Дмитро Чередниченко прочитав новий вірш, спеціально створений до ювілею композиторки.

   Друга лінія творчого вечора – це, власне, концертна програма, в основу побудови якої було покладено ідею тематичних блоків. Тут були «блоки» архітектурні, живописні, пейзажні, духовні. Деякі з них були переважно моножанрові – хорові чи фортепіанні; інші включали твори, призначені для різних виконавських складів. У концерті взяли участь музиканти-початківці та вже досить зрілі професіонали: учні дитячих музичних шкіл та дитячих шкіл мистецтв, студенти коледжу та факультету музичного мистецтва Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра.

   Концерт обрамляли виступи хорових колективів ДШМ № 7 КМУАТ ім. С. Лифаря: хор старших класів «Радосинь» та хор випускників «Ярославна» виконали фрагменти з Літургії № 1. Вокальні твори Дичко звучали у виконанні дітей різних вікових груп. Чудове враження справили учениця 1 класу КДМШ № 32 Ольга Белькова, яка співала пісню «Зима» зі збірки «Пори року», і учениця 7 класу КДМШ № 23 Меланія Куліш, яка виконувала солоспіви «На човні» та «Яблунева гілка». Фортепіанні твори Л. Дичко звучали переважно у виконанні дорослих артистів – студентів КІМ ім. Р. М. Глієра та випускників музичних шкіл: п’єси з циклу «Замки Луари» виконали Георгій Павлов, Юлія Морикіна, Ніна Крот, «Березень» і «Квітень» з циклу «Весна» – Злата Зайченко, «Травень» – Владислава Поян.

   Оригінальними за задумом та звучанням виявилися діалоги-ігри «Зима» та «Бджілка» у виконанні хору середніх класів «Тенерецца» ДМШ № 13 ім. М. Глінки. Відмова від конкретної висоти звуку компенсувалася примхливістю ритму та розвиненістю поліфонічної тканини. Місто музичних мотивів та тем зайняло слово, його фонічні, динамічні, метричні можливості. Технічна майстерність, з якою діти здійснювали композиторський задум, дуже сподобалася публіці, викликавши справжнє захоплення.

   Збагатило слухові враження використання відеоматеріалів. Це були фрагменти фільмів, які містили записи деяких творів, що не увійшли до програми концерту, наприклад, дитячого хору з «Швейцарських фресок» чи пісні про Байду з кантати «Червона калина». Відеоряд супроводжував і звучання фортепіанних циклів «Замки Луари» та «Алькасар... Дзвони Арагону», доповнюючи звукові конструкції зображеннями реальних архітектурних споруд. Демонстрували глядачам на екрані також улюблені композиторкою українські писанки, що нерідко ставали імпульсом до народження її творів. Один з таких творів – варіації для фортепіано «Українські писанки» – виконала студентка другого курсу факультету музичного мистецтва КІМ ім. Р. М. Глієра Анна Горобець

   Особливо слід відзначити теплу атмосферу творчого вечора. Юні виконавці дарували Лесі Василівні квіти, а вона їм – ювілейні буклети та шоколадки. Після концерту організатори заходу – представники Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів: заступник директора Гешко Наталія Сергіївна та методист Сергієнко Олеся Борисівна – висловили ювілярці привітання та вручили почесну грамоту за вагомий особистий внесок у розвиток культури, пропаганду мистецтва та активну культурно-просвітницьку діяльність.

   Творчий вечір «Духовні обрії композитора Лесі Дичко» – не перший в ряду ювілейних заходів цієї осені. Але його значення – особливе, адже захід був адресований юним музикантам, для яких особиста зустріч з видатним композитором сучасності, напевне, стане значною віхою на їх власному творчому шляху.

 

Файл документа: DSC_0248.JPG

Перейти до спискуВерсiя для друку