Головна  →  Новини  →  11 квітня 2024

Відкриття виставки наївного мистецтва Анатолія Шматка “Простір фантазій” у Національному музеї “Київська картинна галерея”

Відкриття виставки наївного мистецтва Анатолія Шматка “Простір фантазій” у Національному музеї “Київська картинна галерея”

12 квітня о 17:00 – відкриття виставки «Простір фантазій» Анатолія Шматка! Ви зможете надихнутись світом «наївного» живопису митця та насолодитись яскравими барвами, вигадливими композиціями та сюжетами його робіт.

Наїв, як мистецький напрямок, виявився надзвичайно плідним в українському художньому просторі. Підживлюване глибокою народною культурою та отриманою свободою у самовираженні після проголошення незалежності України, «примітивне» мистецтво ХХІ ст. стає надзвичайно цікавим як для самих художників, мистецтвознавців, так і для широкого загалу. Яскравий індивідуалізм, щирість у художніх висловлюваннях, миттєва реакція на події навколишнього світу, вигадливість форм, сюжетів та кольорів – усе це приваблює кожного з нас у наїві. Такими характеристиками можна описати і творчість Анатолія Шматка.

Колір, форма, композиція картин митця завжди розповідають історію. У їхню атмосферу неможливо не поринути, адже в них, як у казках, фантазіях, снах, магічне мислення домінує над об’єктивною реальністю. Натхнений природою, Анатолій Шматок створює незабутні образи: яскраві звірі – часто коні або крокодили – які п’ють з одного озерця, рожеві слони, різнобарвні пейзажі та химерні натюрморти. Із персонажами його картин приємно було б поспілкуватися, а в мальоване середовище так і хочеться зануритись. Фантастичний простір творчості митця дійсно близький і «теплий» до свого глядача.

Важливим мотивом для художника є тема дому. Часто малює він і будинки-грибочки, і внутрішнє оздоблення оселі: посуд, вази з квітами. Не оминув митець можливості розмалювати веранду будинку у рідній Лосинівці на Чернігівщині в барвистому орнаментальному стилі, що ми зможемо побачити в експозиції на фотографіях. Дім як рай, як осередок усього світлого і важливого для людини, як початок кращого уявного світу, що ми створюємо власними руками. У творчості художника ми справді можемо угледіти продовження традицій української народної картини та наївного мистецтва минулого століття у змалюванні раю, як земного казкового краю.

Довіритись художньому чуттю автора, відкинути будь-які упередження і зануритись у фантастичний світ – це саме той план дій, який слід скласти читаючи цю коротку замальовку-концепцію на порозі виставки. А далі вирушаймо у неймовірний «простір фантазій» разом!

Відкриття виставки – 12 квітня 17:00 (вхід вільний)

Виставка триватиме з 12 квітня по 12 травня.

Вартість повного вхідного квитка – 200 грн (пільгові категорії – 100 грн).

Музей приймає відвідувачів за адресою вулиця Терещенківська, 9, за звичним графіком роботи: з 11 до 18 години (крім понеділка та четверга); з 11 до 19 години у вівторок. Каса працює до 17:20 (18:20 у вівторок).

 

Перейти до спискуВерсiя для друку