Головна  →  Новини  →  10 квітня 2024

Виставка Анатолія Криволапа «Першообрази»

Виставка Анатолія Криволапа «Першообрази»

«Я бачу життя крізь живопис, а не дивлюся на живопис крізь життя.»

А. Криволап

 

11 квітня 2024 року відбудеться відкриття виставки «Першообрази» відомого українського митця Анатолія Криволапа. Для експозиції в Центрі сучасного мистецтва М17 відібрані абстрактні роботи, які характеризують творчість художника 1990-х – початку 2000-х, а також ікони, створені впродовж минулого року. Куратором виставки виступив Валерій Сахарук.

Богослови називають першообразом зображення Бога. Попри неможливість описати невимовне чи зобразити невидиме, ікона прагне явити його – коштом відмови від прямої чи повітряної перспективи, світлотіні, об’єму. Звернення Анатолія Криволапа до іконопису для багатьох, навіть для самого художника, стало несподіваним, неочікуваним, непередбаченим.

Перш ніж відшукати власну неповторну образність, Анатолій Криволап пройшов складний шлях випробування формою. Лише у 1986-му році, через 10 років після закінчення Київського державного художнього інституту, він збагнув, що знайшов свою техніку. Цього ж року з-під пензля Криволапа з’являються перші абстрактні образи, народжені уявою художника.

Перша половина 1990-х минула для Криволапа під знаком «Живописного заповідника», після чого він занурюється у радикальні експерименти. До візуального першообразу – світла, що містить у собі всі базові кольори, Анатолій Криволап звертається у 2007 році, створивши програмну композицію «Структури». 

Впродовж 2014–2024 років митець працює над розписами церкви Покрова Пресвятої Богородиці, розташованої в селі Липівка, що на Київщині: храм пронизаний кольором, що підпорядковує все навколо. Саме тут відбувається злиття метафізики кольору з метафізикою духу, до якого художник йшов усе своє життя.

Виставка «Першообрази» в ЦСМ М17 – перша, що об’єднає абстрактні роботи митця та ікони. До виставки підготовлений каталог, до якого увійшли усі роботи, представлені в експозиції. Урочиста презентація видання відбудеться за участі автора та куратора 16 квітня 2024 року. 

Виставка проводиться за підтримки фонду Art Support Fund. 

Відкриття виставки: 11 квітня о 18:00

Адреса: м. Київ, вул. В. Антоновича, 102-104

Вхід на відкриття вільний 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку