Головна  →  КДФ МетодЦентр  →  20 січня 2020

Концерт Абонементу № 5 «З історії музичної культури України», «Від Різдва до Покрови. Риси народного характеру, побут і звичаї у календарно-обрядових піснях»

Концерт Абонементу № 5 «З історії музичної культури України», «Від Різдва до Покрови. Риси народного характеру, побут і звичаї у календарно-обрядових піснях»

В світлий день свята Водохреща, 19 січня 2020 року у Колонній залі Національної філармонії України звучала українська народна музика. Чудову нагоду знов відчути її чародійну силу, доторкнутися до багатих фольклорних джерел мали цього дня слухачі концерту Абонементу № 5 «З історії музичної культури України». Тема концерту виявилася надзвичайно широкою – «Від Різдва до Покрови. Риси народного характеру, побут і звичаї у календарно-обрядових піснях». Відкриваючи концерт, лектор-музикознавець, Заслужений діяч мистецтв України Світлана Анатоліївна Корецька запросила слухацьку аудиторію уявити себе у самому вирії народного життя і, услід за календарно-обрядовими піснями, поринути зі стародавніх часів у сьогодення.

Концерт розпочався у чарівній атмосфері Різдва - над слухачами розкинулося зоряне небо і з різних куточків зали на сцену, співаючи, почали сходитися гурти колядників. Сцени колядування майстерно розіграли артисти таких фольклорних колективів, як вокальне тріо "Козачка" та вокально-інструментальний ансамбль "Веселі музики" під керівництвом Сергія Хитрякова /Національна філармонія України/, ансамблю "Кралиця" Київського Національного Університету Культури і Мистецтв України під керівництвом Заслуженого працівника культури України, фольклориста Івана Синельникова. Виконання колядок з різних регіонів України було сповнене радості та щирих добрих побажань усім присутнім. У сцені звучали колядки дохристиянських і християнських часів, наприклад - колядка дівчині /"На доньку Улянку"/, "Добрий вечір добрим людям", "Ой на річці на Йордані", "Нова радість стала". Лектор справедливо зазначила, що мелодії цих пісень є нібито народними оберегами, які із часом лише посилюють своє значення.

Зимові музичні картини концерту змінилися весняними -  зазвучали веснянки "Ой, літай, вороньку" та "Весняночко-паняночко". Пісня нерозривно поєднувалася із танцювальними рухами, елементами хороводу, парубочо-дівочих весняних ігор. Разом із красою барвистих українських народних костюмів мелодії веснянок нібито вплеталися у мальовничі вінки, а на зміну весні вже поспішало літо із його чарівними русальними і купальськими піснями. Серед цих пісень були виконані і ті, які вивчаються учнями мистецьких, зокрема, саме музичних шкіл у курсі предмету "Українська та зарубіжна музичні літератури", а саме - дві русальні пісні "Проведу, проведу свою русалочку" та "Ой, рано, рано, та й зійду на гору". Під час ознайомлення із українськими  русальними обрядами діти поринають у таємничі світи народної фантастики.

І як тут не згадати саме про М.В. Гоголя і його слова, які стали епіграфом до цьогорічного циклу концертів Абонементу: "Українські народні пісні - це історія: жива, яскрава, сповнена барв, істини; історія, яка розкриває все життя народу". Споконвічно основою цього життя була тяжка селянська праця, що знайшло відображення у піснях літньо-осіннього циклу. У сольному виконанні в концерті прозвучала обжинкова пісня з Полісся "Одведи, Боже, тую хмару". Ця пісня стала своєрідною кульмінацією у драматургії концерту - солістка співала над сценою, на самому верхньому ярусі зали і спів сприймався наче палке прохання людини відвести біду від рідної землі і народу, що мало патріотичне і виховне для дітей значення. Цілісна побудова концерту, його головна тема мала на меті не тільки ознайомити слухачів із календарно-обрядовими піснями, але й ще показати те, що у народному бутті музична творчість була найрізноманітнішою, музика була невід'ємною від усього життя. А в ньому знаходилося місце усьому, і звичайно, народним жартам. Несподівано у концерті прозвучала жартівлива пісня "Ой, продала дівчина курку" /вокально-інструментальний ансамбль "Веселі музики"/.

Лектор С.А. Корецька поєднала її зміст із картинами сільського ярмарку, привернувши увагу дітей і до такої складової людського життя. Звучали танцювальні інструментальні награвання, артисти запросили слухачів на сцену на танок. Для завершення концерту було обрано козацьку пісню "Розпрягайте, хлопці, коней", яку залюбки підхопили слухачі. Адже народне життя таке різне, і воно триває...

Перейти до спискуВерсiя для друку