Головна  →  Новини  →  18 січня 2018

Виставка «Українське коло: до сторіччя визвольних змагань (1917–1921 рр.)» у Музеї історії міста Києва

Міністерство культури України
Департамент культури Київської міської державної адміністрації

Музей історії міста Києва
Музей історичних та культурних реліквій родини Шереметьєвих

представляють виставку
«Українське коло: до сторіччя визвольних змагань (1917–1921 рр.)» 

22 січня 2018 року

17.00 

Музейно-виставковий центр «Музей історії Києва»

(вул. Б. Хмельницького, 7)

 

                                                                                                                                                                                             Ukraine fara da se!

Україна своє осягне! 

«Українське коло: до сторіччя визвольних змагань (1917–1921 рр.)» – міжнародний виставковий проект, присвячений драматичному і доленосному періоду української історії, який призвів до створення модерної держави на українських етнічних теренах.

Відкриття виставки у день сторіччя проголошення Українською Центральною Радою Четвертого універсалу – 22 січня 2018 року – данина цій визначній ювілейній даті.

Увесь творчий задум (структура, експозиційна композиція та художні прийоми) підпорядкований головному концепту: сучасний вектор історичного розвитку української нації сформувався та був спрямований у широку перспективу розбудови соборної, суверенної, модерної, демократичної та європейської України ще сто років тому – під час Української революції 1917–1921 років.

До цього висновку спонукає і назва виставки. Українське коло - це досвід минулого, застереження майбутньому та сучасний історичний квест.

Головні концептуальні підходи виразно проявляються у побудові експозиції та зумовлюють її структуру. Виставка об’єднує чотири тематичні блоки:

І. Відродження Нації.

ІІ. Розбудова Держави.

ІІІ. Змагання за Україну.

IV. Боротьба за міжнародне визнання.

І. Відродження Нації охоплює період березня 1917 – січня 1918 рр. Це час національного пробудження, усвідомлення українцями своєї історичної місії, торжества української ідеї. Це історичний поступ Нації між Першим і Четвертим універсалами: між задекларованим правом автономії України до проголошення самостійної, ні від кого незалежної Української Народної Республіки.

ІІ. Розбудова Держави – наскрізний процес діяльності усіх форм державно-політичного життя 1917–1921 років: УНР, Української Держави, Директорії. Законодавча праця, створення державних інститутів, введення в обіг грошової одиниці та формування банківської системи, духовна революція українців, освіта й культура, створення УАПЦ – наповнюють його сутність.

ІІІ. Змагання за Україну. Збройна боротьба українців за право національного і державного самовизначення точилася чотири роки. Народжене у кривавій січі Українське Військо зазнало і славу перших перемог, і гіркоту воєнних поразок.

IV. Міжнародне визнання України стало вагомим фактором легітимізації державних устремлінь українців. У фокусі цього процесу перебувала дипломатія Української революції 1917–1921 років.

Експозиція виставки побудована на оригінальних експонатах, люб’язно наданих 29 провідними музеями, бібліотеками, архівами та шанувальниками старовини чотирьох країн світу: України, Польщі, США і Швейцарії. Більшість артефактів вводиться у науковий обіг уперше; вони не були відомі не лише широкому загалу, але й вузькому колу фахівців.

Серед представлених раритетів, що за 100 років експонуються вперше,– Універсал Директорії про затвердження злуки УНР та ЗУНР в єдину соборну державу 22 січня 1919 року із фондів ЦДАВО України; прапор 1-го пішого Запорізького імені гетьмана Петра Дорошенка полку з Музею Війська Польського у Варшаві; меморіальні речі Симона Петлюри та Володимира Винниченка з Української Вільної Академії Наук у Нью-Йорку; копії документів про вступ України до Ліги Націй з Архіву офісу ООН у Женеві; державні печатки тієї доби – печатка УЦР, Велика печатка УНР – з колекції Музею історичних та культурних реліквій родини Шереметьєвих.

У героїці боротьби української нації за окреме державне і національне життя сучасне покоління українців не тільки черпає віру, силу та наснагу до реінтеграції у європейське цивілізаційне коло, а й вбачає історичну спорідненість доби УНР із сучасною Україною. Новітній історичний момент, який переживає український народ, розглядається як завершальний етап глибинних історичних процесів, що розпочалися 100 років тому. Саме у подіях вікової давнини сучасне українське суспільство знаходить відповіді на найактуальніші виклики сьогодення.

Знаковим та глибоко символічним актом, який увічнює і виставку, і відзначення сторіччя Української революції (1917–1921 рр.), є спецпогашення Укрпоштою художнього блоку марок «Державні печатки України» із зображеннями експонатів, представлених на виставці, та портретами провідників українського руху періоду національно-визвольних змагань початку ХХ ст. – головою УЦР Михайлом Грушевським, керівником першого українського уряду – Володимиром Винниченком, гетьманом України Павлом Скоропадським, головою Директорії УНР Симоном Петлюрою.

 

Виставка працюватиме до 18.03.2018.

Акредитація для ЗМІ за номером (096) 906 51 89 Ілона Софіюк

Перейти до спискуВерсiя для друку