Головна  →  Новини  →  6 березня 2017

Виставка «Києво-Межигірський фаянс з колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва»

Департамент культури КМДА

Національний музей українського народного декоративного мистецтва

презентують виставку

«Києво-Межигірський фаянс з колекції НМУНДМ»

15 березня 2017 року о 17:00

Національний музей українського народного декоративного мистецтва

(вул. Лаврська, 9) 

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва зберігається найбільша в Україні за кількістю пам’яток колекція виробів Києво-Межигірської фаянсової фабрики – понад 900 предметів.

Фабрика була заснована у 1798 році недалеко від Києва і проіснувала майже 80 років, припинивши свою діяльність у 1877 році. Від початку підприємство створювалося як комерційне, було першим в колишній Російській імперії з виготовлення фаянсу і першим, на якому стали застосовувати друк для декорування виробів.

Найвищим досягненням межигірських майстрів були друковані зображення з ландшафтами Києва, Петербурга і його околиць: Гатчини, Петергофа, Павловська, Царського села. Замовниками, звичайно, були заможні верстви населення, виконувалися сервізи і для імператорського двору.

У кінці 1840 – початку1860-х років на фабриці випускали декоративні                 тарілки з портретами Т. Шевченка, П. Куліша, М. Костомарова, Д. Гарібальді,                              О. Барятинського. Велику групу складають твори з кольоровою глазур’ю і рельєфним декором у вигляді листя хмелю, смородини, виноградної лози, стилізованого соняшника, який суцільним візерунком вкриває предмети.

Широко вживалися на виробах з блакитною або зеленою глазур’ю орнамент з дрібних квіточок, який щільно вкриває тло посуду або тільки бордюри в столових, чайних, кавових сервізах, туалетному приладді. Цей декор поруч з виноградною лозою можна вважати найбільш характерним для межигірських виробів і є вершиною майстерності підприємства.

Асортимент був досить значний: чайний, кавовий, столовий посуд, вази різного розміру і призначення, кашпо, чорнильні прибори, рамки, свічники, судки, глечики, кронштейни, садові табурети, предмети сакрального призначення, скульптура.

Перша виставка творів Києво-Межигірської фаянсової фабрики відбулася у 1925 році в приміщенні Всеукраїнського історичного музею ім. Т. Шевченка (нині Національний художній музей України) з ініціативи першого директора музею М. Біляшівського. Друга – в залах Державного музею українського народного декоративного мистецтва (1982 р.) і третя – репрезентована нині в залах музею через 140 років після закриття фабрики.

Вироби Києво-Межигірської фаянсової фабрики демонструють високий рівень художнього і технічного розвитку цього підприємства, репрезентують широкий асортимент, розмаїття форм, своєрідність орнаментики та колориту. 

Телефон для довідок: 280-13-43.

Перейти до спискуВерсiя для друку