Головна  →  Методичні заходи  →  19 вересня 2016

Методичні заходи Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів з 12 по 18 вересня 2016 року

   Діяльність методичного Центру цього тижня було спрямовано у декількох векторах. По-перше, відбулися відвідування методистами Центру установчих рад педагогічних колективів шкіл естетичного виховання міста. По-друге, актовій залі Департаменту культури продовжилися засідання методичних об`єднань. По-третє, у школах естетичного виховання було розпочато проведення відкритих уроків методичних об’єднань ансамблевого та оркестрового музикування (струнно-смичкових інструментів) та гітари. Також відбулося закриття виставки творчих дипломних робіт випускників дитячих художніх шкіл та художніх відділень дитячих шкіл мистецтв у Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури, під час якого було проведено підсумковий круглий стіл за участю викладачів усіх художніх відділень початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів нашого міста. Присутні наголосили, що цьогорічна виставка робіт змінила своє спрямування від конкурсу у напрямку методичного заходу за побажаннями викладацької спільноти та була підтримана Київським міським методичним центром закладів культури та навчальних закладів.

   Сучасний розвиток мистецької освіти в Україні полягає у пошуку ефективних засобів реалізації провідної ідеї створення оптимальних умов для розвитку творчої особистості та перетворення початкової мистецької освіти на дієвий чинник розвитку талановитої молоді. Така ідея стала провідною думкою під час засідань методичних об’єднань викладачів театрального мистецтва, арфи та віолончелі.

   На засіданні викладачів театрального мистецтва обговорено репертуар театрального абонементу. Також було наголошено на важливості методичної взаємодії викладачів театрального мистецтва шкіл естетичного виховання міста у плідній співпраці з методистами Центру.

   Про сучасні проблеми виконавської арфової школи, перспективи її подальшого розвитку йшлося під час засідання методичного об’єднання викладачів арфи. У дружній атмосфері круглого столу відбулося засідання методичного об'єднання викладачів віолончелі. Було започатковано новий методичний напрямок, пов’язаний із приверненням уваги учнів до старовинних струнно-смичкових інструментів, зокрема таких як «віола да гамба». На засіданні йшлося про перспективи розвитку виконавства на музичному інструменті «віола да гамба» у вітчизняній системі початкової музичної освіти. На завершення кожного з цих засідань методисти Центру ознайомили присутніх з Планом основних навчально-методичних заходів, озвучили методичні рекомендації щодо його виконання та підняли питання щодо атестації викладачів.

   У багатьох початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладав відбулися засідання педагогічних рад. У Київській дитячій школі мистецтв ім. С.Турчака та Київській дитячій музичній школі № 15 ім. Г.Щигловського – по затвердженню Плану основних навчально-методичних заходів на 2016-2017 навчальний рік. На засіданнях були присутні директор Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів Ірина Вікторівна Чуніхіна, заступник директора Наталія Сергіївна Гешко, завідувач методично-аналітичного відділу Надія Анатоліївна Бойко. Викладацькі колективи активно підтримали усі пропозиції адміністрації щодо виконання Плану. У свою чергу викладачі детально їх опрацювали та внесли пропозиції щодо проведення заходів зазначених у Плані основних навчально-методичних заходів на 2016-2017 навчальний рік. Також представниками Методичного центру були надані методичні рекомендації та відповіді на численні запитання викладачів.

   Цього тижня методисти Центру відвідали Київську дитячу музичну школу № 22, у якій відбувся відкритий урок викладача Галини Вікторівни Головацької-Гуль за темою: "Специфіка роботи з ансамблем народної музики", який відбувся у рамках методичного об`єднання ансамблевого та оркестрового музикування (струнно-смичкових інструментів). Методичний захід зібрав викладачів струнно-смичкових інструментів та народних інструментів з усіх початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів міста Києва. Під час уроку викладач продемонструвала майстерну роботу з ансамблем народної музики змішаного типу, принципи та специфіку роботи з учнівським колективом, прийоми формування основних навичок ансамблевого супроводу (акомпанування) солісту ансамблю, комплексний підхід до музичної творчості на прикладі творів: Є.Кройтера, в обр. Г.Головацької-Гуль – "Сонячна сирба"; В.Михайлюка, в обр. Г.Головацької-Гуль – "Черемшина"; І.Білозіра, обр. Г.Головацької-Гуль – "Коханий".

   Перше засідання методичного об’єднання гітаристів розпочало роботу з творчого заходу, адже у суботу відбувся концерт-презентація монографії «Мій острів – гітара» заслуженого діяча мистецтв України, кандидата мистецтвознавства, голови Асоціації гітаристів НВМС, доцента факультету мистецтва імені Анатолія Авдієвського НПУ ім. М.Драгоманова, завідувача відділу народних інструментів ДМШ № 21, викладача-методиста Костянтина Анатольовича Чечені за участю учнів та викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, а також професійних музикантів – лауреатів міжнародних конкурсів. У концерті прозвучали твори автора та його сучасників.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку