Відзначення Міжнародного дня циган

Відзначення Міжнародного дня циган

        Міжнародний день ромів започаткований на конгресі ромів усього світу 8 квітня 1971 р. в Лондоні. Його мета – привернення уваги до етнічної спільноти та її самобутньої культури, перша згадка про яку  з’явилась в 1501 році, коли ромський вожак Василь отримав охоронну грамоту від литовського князя Олександра Казимировича.

        В цей день в 60 країнах світу, за традицією, роми  запалюють мільйони свічок, як символ єдності ромського народу  і тисячі яскравих вінків  опускають на воду, щоб вони спливали  бурними водами річок, нагадуючи тим, хто їх бачить з берегів, про нелегку долю народу, вічного блукальця і романтика, народу  без історичної батьківщини.

       Сьогодні, як ніколи, у ромів України розривається серце від болю, що кримську землю, яка прихистила колись кочовий народ і стала рідною для багатьох з них, руйнує безжалісний чобіт інтервента, вириває і без того його слабке коріння, і віру в щасливе майбутнє в багатонаціональній українській родині.. Ще ніколи слова Ліни Костенко не були такими пророчими:

      «Народе, дай долоню, я буду ворожити!

      Що жде тебе народе? Куди тобі брести?

      Та бідні ж ви, цигани, і як вам далі жити?

      Вже ж ніде у Європі багаття розвести!»

      Зазираючи в завтрашній день, затьмарений чорними хмарами ворожнечі, хочеться оживити в пам’яті минуле,  яке не дай Боже може повторитись:

      «Коли ми йшли в безвихідь, у голод, у морози,

      Тікаючи від звіра, що звався геноцид,

      А смерть, як у біноклі, дивилась в кулемети.

      А діточки кричали і падали малі.

      Коли ми своїх мертвих ховали у заметах,

      Бо ніяк було, ніяк достатись до землі!...» (Ліна Костенко)

      Народний артист України   Ігор Крикунов, театр «Романс» і Національно-культурне об’єднання «Амала»  вперше запросили гостей на свято в Україні 15  років тому.  З того часу воно стало і для ромів, і для  єдиного в державі ромського театру мистецькою трибуною з якої звучить істинна  правда про духовний світ  волелюбного, талановитого  і гордого  народу,  що прагне  визнання,  розуміння, толерантності  і  свого місця під сонцем!

      8 квітня в  театрі (проспект Перемоги, 38)  о 19.00  відбудеться концерт, присвячений Міжнародному дню ромів.  Циганський академічний театр “Романс”  традиційно  презентує нову музичну  програму  своєму вірному  глядачеві,  з яким тісно  пов’язані  душа,  серце  і  творчий шлях колективу.

     Будемо вдячні українській  спільноті  за увагу до цієї події та подаємо посилку на  веб-сторінку з науковою статтею, в якій досліджено історію наших побратимів  на території Криму – кримських циган, так званих «кримів», яким потрібна сьогодні наша підтримка, наша любов  і наша пісня.

      http://krymology.info/index.php/%D0%9A%D1%80%D1%8B%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D1%86%D1%8B%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5

Файл документа: Роми разом.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку