Творчий вечір Жанни та Левка Колодубів

Творчий вечір Жанни та Левка Колодубів

      13 грудня 2015 року в Малій залі Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського відбувся творчий вечір композиторів, народних артистів України, професорів Національної музичної академії ім. П.І. Чайковського, члена-кореспондента Академії мистецтв України Колодуб Жанни Юхимівни та академіка Академії мистецтв України Колодуба Левка Миколайовича.

   Вечір був присвячений 85-річчю від дня народження Жанни та Левка Колодубів, які впродовж 60 років плідно працюють на ниві українського музичного мистецтва. Їх композиторська, педагогічна та громадська діяльність гідно оцінена державою. Лев Миколайович Колодуб є лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка, премій ім. Б. Лятошинського, ім. М. Вериківського, ім. Мар’яна та Іванни Коць, він нагороджений Золотою медаллю Академії мистецтв України, орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Творча діяльність Жанни Юхимівни Колодуб відзначена преміями ім. М. Лисенка та В. Косенка, ім. Мар’яна та Іванни Коць, премією «Золота фортуна» міжнародної академії рейтингу популярності та якості, а також Золотою медаллю Академії мистецтв України. Але головною нагородою видатним українським митцям є любов та пошана музичної аудиторії – твори наших композиторів з успіхом виконуються в багатьох країнах світу, входять до репертуару музикантів різної спеціалізації на всіх рівнях їхньої професійної діяльності, починаючи від перших років навчання. В доробку кожного з композиторів-ювілярів представлені твори майже усіх жанрів. Левко Колодуб особливо тяжіє до монументальних жанрів, він є автором 12 симфоній, 20 оркестрових сюїт, 16 інструментальних концертів, опери «Поет», присвяченої життю та творчості Т.Г. Шевченка. Серед творів Жанни Колодуб особливе місце належить музиці для дітей: балети, мюзикли, фортепіанні, вокальні та хорові твори.

  На початку творчого вечора з вітальним словом до ювілярів звернулися доктор мистецтвознавства, професор Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Копиця М.Д. та заступник директора Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів Гешко Н.С. Потім ведуча вечора – кандидат мистецтвознавства, доцент сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка, член Національної спілки композиторів України Римма Сулім – нагадала присутнім основні віхи творчої біографії композиторів-ювілярів та представила учасників концерту – учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів Києва і студентів Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра. Загальна кількість дітей, що взяла участь у концерті, перевищувала цифру 100.

   Концертна програма включала 24 номери, які репрезентували різноманітний за жанрами та тембровим складом доробок Жанни та Левка Колодубів. Звучали фортепіано і скрипка, кларнет і туба, струнний квартет і квартет саксофонів, вокальний ансамбль і хор. Привертала до себе увагу значна питома вага ансамблевих творів та творів за участю духових інструментів, які входили до програми концерту. Слід зазначити, що серед виконуваних творів були й такі, що майже невідомі широкому загалу слухачів, адже деякі ноти ніколи не видавалися та існують лише у рукопису. Тож, започаткована Київським міським методичним центром закладів культури та навчальних закладів традиція проведення творчих вечорів українських композиторів, які пишуть музику для дітей, має, поряд з художньо-естетичними цілями, також і практичні – збагачення педагогічного репертуару початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів сучасними високопрофесійними творами.

   Творчий вечір Жанни та Левка Колодубів став справжнім святом. Діти грали із задоволенням, демонструючи не тільки технічну майстерність, але й розуміння образного змісту музичних творів. З блиском виступили студенти Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра. Публіка щиро вітала юних виконавців, а на обличчях ювілярів – Жанни та Левка Колодубів – була помітна тепла посмішка.

Файл документа: 12347578_526478834200517_2551450052496390280_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку