Головна  →  Новини  →  9 жовтня 2023

У Київському літературно-меморіальному музеї Максима Рильського прозвучали поезії Рабіндраната Таґора

У Київському літературно-меморіальному музеї Максима Рильського прозвучали поезії Рабіндраната  Таґора
7 жовтня у вітальні Голосіївського мануару панувала атмосфера Індії, багатої на одвічні скарби духу, вільнолюбної і прекрасної, голосом якої — чутним не лише на батьківщині, а й по всьому світі — на зламі ХІХ–ХХ ст. став РАБІНДРАНАТ ТАҐОР (1861–1941), перший неєвропейський нобелівський лавреат з літератури. Про життя і творчість цього славетного поета, прозаїка, драматурга, який писав мовою бенґалі, а до того ж композитора, художника, засновника двох приватних університетів (і це тоді, коли Індія була британською колонією!) розповідала МРІДУЛА ГОШ, індійський історик, політолог, правозахисниця, журналістка, перекладачка, яка багато років живе і працює в Києві, зокрема очолює Центр Таґора при Східноєвропейському інституті розвитку.
 
Свою прецікаву розповідь пані Мрідула доповнила презентацією, присвяченою культурно-просвітницькій діяльності Центру Таґора, а також показала низку слайд-шоу, в яких зібрала світлини Рабіндраната Таґора в колі родини та під час мандрів Європою, Південною Америкою і США, його малюнки в рукописах власних творів та малярські роботи, — а ідеальним музичним тлом до відеоряду стали інструментальні та вокальні композиції самого автора, зокрема ми почули і унікальний запис його співу.
 
Почули ми і Таґорове слово — відтворене українською: Мрідула Гош читала його поезії в перекладах Дмитра Павличка, якому допомагала осягати бенґальські тексти, і власних. Один із Павличкових перекладів з Таґора прозвучав і у виконанні заслуженого артиста України Бориса Лободи.
 
Безперечно, кожному з присутніх Рабіндранат Таґор став цього вечора ближчий, а бенґальці, співвітчизники поета, які відвідали захід, відчули себе, за власними словами, вдома.
 
Щиро дякуємо пані Мрідулі за таке глибоке представлення індійського генія та за чудову українську мову!
Перейти до спискуВерсiя для друку