Головна  →  Новини  →  9 жовтня 2023

Фестиваль “Митниця. Нова режисура”: в Театрі на лівому березі звучать нові імена та українські тексти

Фестиваль “Митниця. Нова режисура”: в Театрі на лівому березі звучать нові імена та українські тексти

Відкривати нові імена в режисурі, підтримувати та давати можливість бути почутими, знаходити справжнє та нове - мета фестивалю “Митниця”, який вже вдруге проводиться в Театрі на лівому березі.

4 та 5 жовтня в Театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра відбувся фінал фестивалю “Митниця. Нова режисура”. Учасники фестивалю - нові, амбітні режисерки та режисери - показали уривки за обраними п’єсами. Цього року “Митниця” пройшла у партнерстві Театру на лівому березі та Театру Драматургів, а учасники працювали виключно із українською сучасною драматургією.

“Митниця” - це фестиваль саме нової режисури, завдяки якому ми відкриваємо, підтримуємо та даємо можливість розвитку режисерок та режисерів в сфері театрального мистецтва”, - сказала у своїй промові на початку фестивалю Тамара Трунова, головна режисерка Театру на лівому березі та кураторка “Митниці”.

За ці два дні гості театру відчули колоритні кримськотатарські мотиви від режисерки Софії Салецької з п’єсою “У-подібне перехрестя” Ольги Мурашко, спостерігали за болем українського військового у “В полоні” Ігоря Білиця з режисеркою Яною Поцелуй, боролися з кавовими равликами від режисера Роба Фельдмана за п’єсою “Копи проти равликів” Ніни Захоженко, сміялися і плакали з п’єси “Wieprzowina/Свинина” Катерини Пенькової у таких різних баченнях режисерів Євгенія Резниченко та Олександра Соколова, змогли зазирнути в минуле і майбутнє одночасно завдяки режисеру Володимиру Сураю та п’єсі “П’ять пісень полісся” Люди Тимошенко. 

Після кожного показу сценічного ескізу учасники зі своїми акторами були запрошені до обговорення з глядачами та членами журі. Митці поділились планами щодо майбутніх вистав, розповіли про закулісся та власне бачення текстів. 

“Фестиваль пов’язаний із засновником нашого театру - Едуардом Митницьким, для якого однією з головних магістралей діяльності було давати можливість говорити зі сцени новим голосам. Коли Едуард Маркович приймав вистави, він говорив: “Ну, покажіть мені те, чого ми не бачили ще”, це і є наш зашитий слоган фестивалю, ми сподіваємось побачити те, чого ми ще не бачили”, - сказала Тамара Трунова.

Членкинями та членами журі “Митниці” стали незалежні професіонали культурного сектору: Анна Бубнова - керівниця мистецьких програм Британської Ради в Україні, Анастасія Гайшенець - керівниця перформативних програм Українського інституту, Ілона Демченко - програмна менеджерка House of Europe, Валентина Клименко - журналістка, мистецтвознавиця, Андрій Корнієнко - кінопродюсер, Максим Курочкін - драматург, Олексій Суханов - телеведучий, журналіст, Тамара Трунова - головна режисерка Театру на лівому березі, Віка Федоріна - засновниця ресурсів Kyiv Daily, Ірина Чужинова - театрознавиця, кандидатка мистецтвознавства.

“Ми об’єднуємося емоціями”, — під час обговорення зазначає учасник фестивалю Володимир Сурай. 

І дійсно, в теплому світлі та стінах театру десятки людей об’єдналися. Зі сцени голосами акторів звучали гострі теми, а режисери вправно жонглювали жанрами в пошуках свого, особливого прочитання.

Зараз відбуватимуться аналіз оцінок журі та переговорні процедури з учасницями/учасниками, що, за результатами оцінювань, наберуть найвищі бали. І вже 4 листопада ми дізнаємося результати голосування журі. Уривки, що наберуть найбільшу кількість балів, будуть поставлені на сцені Театру на лівому березі вже наступного театрального сезону.

Фестиваль "Митниця. Нова режисура" було створено в 2022 році Театром на лівому березі з метою відкриття, підтримки та розвитку режисерів та режисерок в сфері театрального мистецтва. Він став продовженням Фестивалю пам’яті Едуарда Митницького “Простір Майстра” (відбувся в Театрі на лівому березі в 2021-му і був заснований Стасом Жирковим та Тамарою Труновою). Переможцем першої "Митниці" було обрано Олександра Соколова з п’єсою Мартіна Макдони “Самотній Захід”, прем’єра вистави відбудеться навесні 2024. Кураторка фестивалю – головна режисерка Театру на лівому березі Тамара Трунова.

Сайт театру: https://drama-comedy.kiev.ua/

Facebook театру: https://www.facebook.com/leftbanktheater 

Instagram театру: https://www.instagram.com/leftbanktheater 

З питань акредитації, інтерв’ю та за додатковою інформацією звертайтеся до 

Ганни Бешкенадзе, +38 067 565 56 33, [email protected] 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку