Прийом Праведників миру, Праведників України та Праведників Бабиного Яру Київським міським головою

"Той, хто врятовує одне життя, врятовує світ"

Талмуд     

   8 жовтня о 12.00 у Колонній залі будинку Київради, за особистої участі Київського міського голови     Кличка В.В. та представників    дипломатичного корпусу Держави Ізраїль, Німеччини, Литви, широких кіл громадськості та засобів масової інформації відбувся прийом та вшанування Праведників Миру, Праведників України, Праведників Бабиного Яру та врятованих - членів Асоціації колишніх в`язнів гетто та концтаборів.

 Жертвами Голокосту вважаються шість мільйонів євреїв Європи, хоча поіменного списку закатованих не існує. 

   Їх могло бути набагато більше, якби не подвиги тисяч і тисяч людей різних національностей: українців, росіян, поляків, білорусів, вірмен, які, ризикуючи своїм життям, рятували євреїв та військовополонених від фашистської розправи.

   У 1953 році був відкритий єрусалимський меморіал «Яд Вашем» - центр наукових досліджень і пам’ятник жертвам Катастрофи єврейства. У законі про його заснування визначений особливий статус тих людей, які із ризиком для життя рятували євреїв у роки Голокосту. Це Праведники Миру, які проявили найкращі людські якості: небайдужість до долі ближнього, людяність, чуйність.

   Праведники завжди жили "по закону Божому". Суть життя праведника - у творенні добра ближньому без компенсації. У державі Ізраїль імена праведників висічені на стіні пам'яті.

   Ними також названі тисячі дерев на Алеї праведників світу, що веде до меморіалу «Яд Вашем» в Єрусалимі. Багатьом це звання присвоєно вже посмертно.

   Наразі у світі близько двох тисяч Праведників, майже триста з них в Україні і більше п’ятдесяти  Праведників у Києві.

   Традиційно, прийом проводився в рамках Днів пам'яті трагедії Бабиного Яру Київським міським головою у партнерстві з ВБФ «Заради тебе», Єврейською Радою України  та Київською міською єврейською громадою.  

 

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку