Урочистий вечір, присвячений 50-річчю прем’єри художнього фільму «Тіні забутих предків»

Урочистий вечір, присвячений 50-річчю прем’єри художнього фільму «Тіні забутих предків»

      

      04 вересня 2015 року виповнюється 50 років з дня прем’єри художнього фільму «Тіні забутих предків».

      З цієї нагоди у місті Києві 04 вересня о 18.30 у кінотеатрі «Україна» (вул. Городецького, 5) відбудеться урочистий вечір із демонстрацією відреставрованої версії стрічки, де 50 років тому власне і пройшла прем'єра фільму.

      У цей день відбудеться одночасний показ відновленої версії стрічки у великих містах України просто неба і в місцевих кінотеатрах. До ювілею також видадуть буклети про історію створення фільму та випустять відеоролик.

     На ювілей завітає Джеймс М. Стеффен (США) – доктор філософських наук, великий прихильник творчості Сергія Параджанова, в його науковому доробку дисертації, книги, монографії, статті та дослідження творів мистецтва Сергія Параджанова.

     Нагадаємо, художній фільм «Тіні забутих предків» за однойменною повістю Михайла Коцюбинського зняв режисер Сергій Параджанов, оператором стрічки виступив Юрій Іллєнко. Головні ролі Івана та Марічки зіграли Іван Миколайчук і Лариса Кадочникова. Зйомки фільму тривали в 1963-1964 роках. У вересні 1965 року на прем'єрі «Тіней забутих предків»      у кінотеатрі «Україна» у місті Києві Василь Стус, Іван Дзюба, Мирослав Скорик, Георгій Якутович і В'ячеслав Чорновол публічно висловили протест проти політики влади, оприлюднивши інформацію про арешти української творчої інтелігенції.

      Вхід на захід для представників ЗМІ – вільний.

     За акредитацією необхідно звертатися до прес-служби Державного агентства України з питань кіно – Ксенії Косик:  [email protected], тел. (093)-201-63-67.

Перейти до спискуВерсiя для друку