Відкриття виставки «Андрей Шептицький (1865 – 1944). До 150-ліття з дня народження».

Відкриття виставки «Андрей Шептицький (1865 – 1944).  До 150-ліття з дня народження».

Київська міська державна адміністрація, Департамент культури та Музей історії міста Києва презентують

виставку «Андрей Шептицький (1865 – 1944). До 150-ліття з дня народження».

      З 16 липня по 20 серпня 2015 року в Музеї історії міста Києва спільно з Музеєм сакрального мистецтва ім. Антонія Петрушевича Львівської Архієпархії УГКЦ проходитиме виставка, присвячена 150-річчю з дня народження митрополита Андрея Шептицького.

      Основна мета виставки – віддати шану одному з визначних громадських і релігійних діячів України, представникові духовної еліти – митрополитові Андрею, який своїм життям і своєю діяльністю глибоко вкоренився в культурний простір української землі, зробив неоціненний вклад у боротьбу за зростання національної свідомості та державницького мислення, у розвиток меценатства, підприємництва в Україні.

      В основу експозиції виставки увійшли скарби з Музею сакрального мистецтва ім. Антонія Петрушевича Львівської Архієпархії УГКЦ.

      Серед численних, надзвичайно цінних та цікавих експонатів виставки – речі з родинного дому Шептицьких у с. Прилбичі, що на сьогодні складають збірку «Студіон». Також представлені матеріали з приватної колекції родини Лінинських, подаровані «Студіонові» для майбутнього Музею митрополита Андрея, а саме: герб родини та печатка митрополита Андрея Шептицького, церковні книги та літургійний посуд, ікони, побутові та особисті речі. Будуть експонуватися мистецькі твори О.Новаківського, М.Бойчука, В.Дядинюка, М.Водзіцької та М.Бутовича, а також сучасних митців, зокрема Є.Безніска та інших. Перлиною експозиції є унікальна робота Олекси Новаківського – портрет Шептицького під назвою «Український Мойсей», з якою пов’язана ціла легенда: протягом багатьох років картина вважалася втраченою і зовсім недавно була випадково знайдена священиком УГКЦ о. Севастіяном.

      В рамках дії виставки спільно з Першим Національним телеканалом України планується проведення телемосту «Київ-Львів», участь у якому візьмуть очільники міст, історики, мистецтвознавці, представники УГКЦ та громадські діячі.

      Виставка працюватиме з 16 до 20 серпня 2015 р.

      Презентаці виставки відбудеться 15 липня 2015 року о 16.00 у Музеї історії міста Києва (вул. Б.Хмельницького, 7).

      Акредитація преси за тел. (093) 065-00-90.

      Контактна особа – Анна.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку