Головна  →  Новини  →  3 жовтня 2018

У польському Кракові 5-7 жовтня 2018 р. вперше відбудуться Дні українського кіно.

У польському Кракові 5-7 жовтня 2018 р.  вперше відбудуться Дні українського кіно.

      Захід організовано мережею столичних кінотеатрів «Київкінофільм» за підтримки Державного Агентства України з питань кіно, Департаменту культури міста Києва,  відділу Культурної дипломатії МЗС України та Генерального Консульства України у Кракові. 

      Дні українського кіно відбудуться у рамках Днів Києва у Кракові з нагоди 25 –річчя підписання угоди про співпрацю між містами – побратимами.

      Фестивальні покази відбудуться в одному з найшановніших культурних осередків міста Краків – кінотеатрі «Під Баранами» (Pod Baranami).

      Дні українського кіно відкриє шедевр українського поетичного кінематографу  -  стрічка Юрія Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою» . Загалом у програмі буде представлено п’ять повнометражних та п’ять короткометражних стрічок, створених за останні роки в Україні. До програми, зокрема, увійшли рекордсмен прокату – фільм Ахтема Сеітаблаєва «Кіборги» та ще одна стрічка цього ж режисера - прониклива історія про долю татарської дівчини «Чужа молитва».

      Запрошуємо на перегляди.  

Програма:

 

5 жовтня 2018 р.

Урочиста церемонія відкриття

Білий птах з чорною ознакою

СРСР, Кіностудія імені Олександра Довженка, 1970 р.,   97 хв.

Режисер: Юрій Іллєнко.

Автор сценарію: Юрій Іллєнко, Іван Миколайчук.

Оператор: Вілен Калюта.

У ролях: Лариса Кадочникова, Іван Миколайчук, Богдан Ступка, Юрій Миколайчук, Наталя Наум, Джемма Фірсова, Алєксандр Плотніков, Василь Симчич,  Олег Полствин, Михайло Іллєнко, Леонід Бакштаєв, Володимир Шакало, Микола Олійник, Марічка Миколайчук,  Вячеслав Вінник, Андрій Владіміров, Костянтин Степанков.

У своїй третій режисерській роботі Юрій Іллєнко досліджує трагедію бідної української родини Дзвонарів, яка живе у Карпатах неподалік від румунського кордону у важкі часи війни та терору (1937–1947). Четверо братів грають у сільському ансамблі, проте боротьба між українцями-націоналістами, прибічниками німецьких окупантів та прибічниками радянської влади забирає одного учасника гурту за іншим: Петро приєднується до Червоної армії, Орест – до УПА, а Богдан лишається вдома. Однак долі братів переплітаються і в коханні, і в боротьбі.

В основі «Білого птаху з чорною ознакою» – класичний  український наратив, у якому революція постає точкою, де сходяться і трансформуються долі людини і колективу. Попри цензурні обмеження, накладені на Іллєнка, фільм вражає глядача блискучою режисерською майстерністю і  акторською грою. Ця поетична, експресивна й глибоко метафорична стрічка про соціальні й особисті конфлікти у часи війни.

Нагороди, фестивалі:

1971  - «Золота медаль», ММКФ,  Москва, СРСР

1972  - Вибіркова премія «Срібні сирени» МКФ у Соренто , Італія.

Вхід вільний

6 жовтня 2018 р.

 Сторожова застава


Україна, 2018 р., 100 хв.,

Жанр: пригоди, фентезі.

Режисер: Юрій Ковальов.

Сценарій: Сашко Дерманський, Ярослав Войцешек, Юрій Ковальов.

У головних ролях: Даниіл Каменський, Єва Кошева, Роман Луцький.

Під час сонячного затемнення звичайний хлопчик Вітько потрапляє на тисячу років назад, у Київську Русь, в розпал вирішальної битви Добра і Зла. У його руках магічний камінь, що дає могутню силу, поруч - легендарні богатирі, про котрих він читав у книгах, а проти них - чорна магія і ціла армія на чолі з гігантським кам'яним монстром. Тепер тільки від хоробрості хлопчика залежить, чи переможе світло темряву і чи буде майбутнє таким, яким його знаємо ми.

Фільм “Кіборги», 2017 рік, 110 хв.

Режисер: Ахтем Сеітаблаєв

Уголовних  ролях: Мажор – Макар Тіхоміров, Серпень  – Вячеслав Довженко, Субота  – Андрій Ісаєнко, Псих  – Костянтин Темляк, Старий – Віктор Жданов, Гід – Роман Ясіновський, Марс  – Олександр Піскунов, Комбат  – Роман Семисал

 «Кіборги» - це історія одного бойового чергування протягом кількох тижнів у вересні 2014-го. Добровольча група військових приїздить вперше до Донецького аеропорту, який вже понад чотири місяці утримується українцями в умовах постійної війни.

Старий і новий термінали  з усіх боків оточені проросійскими бойовиками.

Три основних типи військових  знаходяться в аеропорті і певний трикутник стосунків між ними: добровольці, військові служби України, мобілізовані. Добровольці як правило найбільш мотивовані, військові вважаються більш професійними. Найбільше проблем з мобілізованими. І військові і добровольці говорять про них переважно роздратовано і зверхньо. Своєрідні стосунки між професійними військовими і добровольцями. Але вони в міцній зв’язці, залежні один від одного.

 Нагороди, фестивалі:

Національна українська кінопремія «Золота Дзиґа»-2018, лауреат премії «Найкращий фільм»

 

7 жовтня 2018 р.

Припутні

Україна, 2017 р., 96 хв.,  студія Star Media

Режисер: Аркадій Непиталюк.

Оператор: Олександр Рощин.

У ролях: Дмитро Хом'як, Олена Узлюк, Ніна Набока, Юлія Врублевська.

Фільм створено за підтримки Державного агентства  України з питань кіно.

Бабуся, донька й онука. Три жінки,  три покоління - одна маленька родина. Їхні долі міцно переплетені, як любов і ненависть, а життя  складне й самотнє,  в кожної – через свої особисті обставини.  Звичайна поїздка на гостини до бабусі в маленьке, майже забуте й покинуте мешканцями село під красномовною назвою Припутні, несподівано стає для них доленосною. Один тільки день, вщерть заповнений дивними та майже трагікомічними подіями, саме той день, коли наново проживаєш та усвідомлюєш своє життя, і саме це змушує нарешті зрушити з місця й  вирватися з «пекельного» кола звичок, зобов’язань, старих уявлень та щоденної рутини назустріч ще невідомому, але – зовсім новому життю.

Нагороди, фестивалі:

2017 Одеса,  Україна
Спеціальний приз жури Національного конкурсу /Best Jury Award Одеського МКФ

 
2017 Варна, Болгарія
номінація «Кращий режисер ігрового фільму/Best director in Feature Film”
Міжнародний фестиваль Червоного Хреста/International Red Cross and Health Films Festival

Вхід вільний.

 

Фільм «Чужа молитва», 2017 рік, 95 хв.

Режисер: Ахтем Сеітаблаєв.

В ролях (основні актори): Саіде – Лілія Яценко, Генріх – Едріан Звікер, Іцхак – Веніамін, Прибура, Дорослий Іцхак – Шмуель Ацмон-Вірцер, Ноах – Ахтем Сеітаблаєв, Ханс – Себастіан Антон, Комендант Отто Вагнер – Свен Ріман,  Сара – Евеліна Кошелева, Мустафа – Богдан Мошенський, Натан – Георгі Челідзе. Яков – Михайло Черняков, Шевкет-ага – Шевкет Сейдаметов.

Фільм «Чужа молитва» - це неймовірна, але цілком реальна історія молодої кримськотатарської дівчини, яка під час окупації фашистами Бахчисарая врятувала життя 88 єврейським дітям.  Саїде – вихователька у притулку для татарських дітей-сиріт. До неї звертається по допомогу хлопчина Іцхак, який разом з іншими дітьми-євреями переховується від фашистів. Перед дівчиною виникає важка моральна дилема – допомогти дітям чи, рятуючи власне життя, відмовити їм? Не дивлячись на смертельну загрозу, дівчина бере під свій захист небезпечних вихованців.

 

Під час Днів українського кіно у Кракові у рамках спеціальних показів також будуть представлені короткометражні фільми з альманахів Все починалось у Києві» та «Дивись українське – твори своє майбутнє».

 

Файл документа: 0989.png

Перейти до спискуВерсiя для друку