Головна  →  Новини  →  1 серпня 2018

2 - 3 серпня – Дні пам’яті жертв голокосту ромів

У ці дні 74 роки тому гітлерівський режим вчинив страшний злочин проти людства, знищивши в концтаборі Аушвіц - Біркенау тисячі безневинних чоловіків, жінок, дітей. Єдиною їхньою «провиною» була належність до ромської національності.

За роки Другої світової війни гітлерівські фашисти разом із своїми прислужниками, здійснюючи расистську політику етноциду, вивезли з окупованих країн і спалили у концтаборах близько 500 тисяч ромів. Чимало їх було знищено у таборах примусової праці, місцях кочування, у ході каральних операцій. Найбільших жертв зазнали роми, які проживали у місті Києві, Криму та на території Закарпатської області, у Вінницькій, Одеській, Сумській, Черкаській та інших областях України.

У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у нацистському таборі смерті Аушвіц -Біркенау у газових камерах було знищено 2897 циган. Загалом у цьому таборі з 23 тис. циган, депортованих з 14 країн, загинуло понад 20 тис. Вважається, що під час голокосту від репресій загинуло від 600 тис. до 1 млн. 500 тис. ромів. В процентному відношенні ромська етнічна група найбільше потерпіла від вбивств нацистів. Понад 90 відсотків ромського населення Австрії, Німеччини та Естонії було знищено фашистськими режимами. Під час Другої Світової війни в каральних акціях окупаційного режиму в Україні було знищено порядком 19 — 20 тис. осіб національності рома, проте немає даних про загиблих на примусових роботах, у таборах-гетто, під час рейдів проти УПА та радянських партизан.

Міжнародний день голокосту ромів — пам'ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів, яка була ухвалена 23 листопада 1996 р. лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції «Геноцид — Пам'ять — Надія», що відбулася в Освенцимі 21 — 23 листопада 1996 р.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 8 жовтня 2004 р. № 2085-IV «Про відзначення Міжнародного дня голокосту ромів» Міжнародний день голокосту ромів в Україні відзначається на державному рівні.

Пам’ятаємо! Подібне не може повторитись! Сумуємо разом !

Перейти до спискуВерсiя для друку