21 червня сучасним перфомансом «Едігна.Донька Анни Київської і Генріха І, початок славного Служіння» відкрився IV Міжнародний фестиваль мистецтв «Anne de Kyiv Fest».

21 червня сучасним перфомансом «Едігна.Донька Анни Київської і Генріха І, початок славного Служіння» відкрився IV Міжнародний фестиваль мистецтв «Anne de Kyiv Fest».

      Вражаюче дійство в колонаді Міністерства закордонних справ України наочно продемонструвало нерозривний зв’язок нашої країни з Європою та Світом.

      Захоплююча прем’єра вистави, підготовленої блискучим творчим колективом: автором сюжету, постановником і продюсером Федіром Баландіним, Ірмою Вітовською-Ванца, Федіром Стригуном, Анастасією Блащук, Андрієм Єрмоленком, Остапом Ступкою, Олексієм Березюком, Тарасом Компаніченком, Євгеном Нищуком, Іваном Небесним, Іваном Рябчієм, Олегом Грищенком, Станіславом Кушпітовським. Робота над постановкою тривала три роки.

      Різноманітні культурні події у рамках фестивалю триватимуть до 15 липня. Цього року фестиваль відбувається за підтримки Київської міської державної адміністрації, Міністерства закордонних справ України, Посольств Франції, Бельгії, Канади, Мексики, Кіпру, Таїланду.

 

      Історична довідка.

      Едігна (1055 — 26 лютого 1109). Легендарна історична постать, донька Анни Київської і короля Франції Генріха І , онучка Великого князя Київського Ярослава Мудрого. За істрично не доведених обставин , у юному віці ,близько 1074 року, покинула батьківській дім. Існує багато версій причин цього вчинку. Серед основних- бажання здійснити паломництво до Святої землі, повернутись на батьківщину матері, протест політичному шлюбові. В результаті ланцюга обставин Едігна опинилась поблизу міста Пюх у Баварії, що за 30 км від сучасного міста Мюнхен (Німеччина), оселилася у дуплі старої липи і прожила в ньому, як черниця в келії, більше тридцяти років. Навчала дітей читанню і письму, лікувала людей і звірів

      Слава про Едігну ширилась тогочасною Європою. Своє шляхетне походження Едігна зберігала в таємниці воно стало відоме лише після її смерті. У 1600 р. римо-католицька церква проголосила Едігну блаженною. Доля Едігни надихала багатьох художників, літераторів, музикантів.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку