Головна  →  Методичні заходи  →  4 жовтня 2017

Звітна виставка дипломних робіт випускників дитячих художніх шкіл та художніх відділень дитячих шкіл мистецтв м. Києва

Звітна виставка дипломних робіт випускників дитячих художніх шкіл  та художніх відділень дитячих шкіл мистецтв м. Києва

 

   Громадянин починає свій шлях в дитинстві. Чи можливо виховати в дитині гордість за Вітчизну, не ознайомивши із творчістю Сержа Лифаря, Миколи Лисенка, Катерини Білокур? Свої перші знання із мистецтва сучасні діти мають можливість отримати в мистецьких школах. Адже надзвичайно важливо зробити свої перші спроби у живописі, танцях, співах та інших видах мистецтва за підтримки викладачів, які зможуть розкрити у дитини природні здібності, розвинути та підтримати її талант впродовж 6-8 років навчання
у школі естетичного виховання.

   По закінченні цього періоду навчання молоді творці-художники вперше отримують визнання на фахових виставках…

   З 05 по 15 вересня 2017 року у виставкових залах Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури України(НАОМА) відбулася традиційна «Звітна виставка дипломних робіт випускників дитячих художніх шкіл та художніх відділень дитячих шкіл мистецтв м. Києва».

   Виставляти власні твори у стінах найавторитетнішого мистецького закладу України і хвилююче і відповідально водночас. Безсумнівно, хвилювалися і батьки і діти. Але найбільше – викладачі, які разом з учнями пройшли тривалий та складний шлях від перших кроків у мистецтві до завершених майстерних робіт.

   Переглянуті робіти випускників залишили приємне враження та здивували високою професійністю виконання. Виставка розкрила загальну картину розвитку образотворчого мистецтва, в якому Київ є центром славетної національної художньої школи. Все більше викладачі почали звертати увагу на індивідуальний почерк учня при виконанні творчих завдань. Тому роботи, представлені на виставці – а це понад 200 творчих робіт юних художників – різні як за формою, так і за змістом. Випускники презентували розмаїття ідей, думок та технік, таких, як скульптура, графіка, живопис, батик, інсталяції тощо. З’явилась велика кількість сучасних технік.

   Окрім естетичної насолоди, виставка мала важливе методичне значення. 15 вересня було проведено робоче обговорення та підведені підсумки цього заходу, де кожен мав змогу висловити думки та побажання з приводу виставки. Серед присутніх: Ричихіна Л.В. (методист Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів), Кутняхов М.І. (директор Дитячої школи мистецтв № 6), Гончаренко І.І. (завідувач художнього відділення Дитячої школи мистецтв № 9), Шевченко І.В.( директор Дитячої художньої школи № 4), Смирнов С.В. (директор Дитячої художньої школи № 10), Цикора-Ладохіна В.В. (завідувач художнього відділення Дитячої школи мистецтв № 2 ім. М. Вериківського), Саприкіна О.Е. (завідувач художнього відділення Дитячої школи мистецтв № 4) та інші.

   Усі присутні підтримали думку, висловлену Кутняховим М.І., про те, що необхідно виховувати мислячого художника, який би поєднував професійну майстерність з індивідуальним образним мисленням.

   У виставлених творах широко розкрито тему «Людина», що дає підстави спостерігати висвітлення розмаїтості соціальних проблем, розкриття чуттєвого внутрішнього світу людини в роботах молодих художників.

   Відзначимо, що на виставці було відчутно момент здорової конкуренції між школами. Зазначимо, що більшість мистецьких художніх шкіл має, властиві лише їм, характерні напрямки розвитку творчої особистості. Серед побажань до адміністрацій шкіл пролунали думки щодо більш ретельного підходу при відборі творчих робіт для виставки.

   Відвідувачі вернісажу відзначили відродження традиції зв’язку поколінь української образотворчої школи, що має привабливі перспективи. Виставка засвідчила, що цьогорічні випускники добре підготовлені до вступу як до середніх, так і вищих мистецьких навчальних закладів, зокрема з предмету «Станкова та декоративна композиція». Сподіваємося на те, що вже у недалекому майбутньому учасники сьогоднішньої виставки оберуть професійне мистецьке спрямування та стануть студентами одного із славетних мистецьких вишів України.

   Наразі між Академією та Методичним центром започаткована нова форма співробітництва. Студенти бакалаври НАОМА будуть проходити необхідну педагогічну практику на базі Дитячих художніх шкіл та художніх відділень Дитячих шкіл мистецтв м. Києва.

   Цінним надбанням та доброю згадкою про цю подію для викладачів та їх вихованців може стати повернення до традиційного завершення виставки виданням буклету чи каталогу робіт учасників «Звітної виставки дипломних робіт випускників дитячих художніх шкіл та художніх відділень дитячих шкіл мистецтв м. Києва 2017 року».

Перейти до спискуВерсiя для друку