КМДА Київська міська державна адміністрація


27 вересня 2017

До роковин трагедії Бабиного Яру (1941–2017).

До роковин трагедії Бабиного Яру (1941–2017).

Громадська організація «Освіта заради співпраці» («Bildungswerk für Friedensarbeit», Берлін, Німеччина)

Національно-культурне об’єднання «Амала» (Київ, Україна)

Академічний музично-драматичний циганський театр «Романс» (Київ, Україна)

Український центр вивчення історії Голокосту (Київ, Україна)

 

оголошують про відкриття та проведення виставки

«Геноцид проти ромів – пам’ятай, аби протистояти»

 

Місце : Академічний музично-драматичний циганський театр «Романс», проспект Перемоги, 38, Київ.

Дата та час : 28 вересня 2017 р., 17.00.

 

      Група ромської і неромської молодіз України, Молдови, Німеччини та Румунії відвідала місця південної України, де у 1942–1944 роках опинилися роми, депортовані з Румунії, Бессарабії та Буковини, багато з яких загинули внаслідок голоду, епідемій та знущань з боку окупаційної влади, а подекуди навмисних масових вбивств. Разом з тим, учасники подорожей відшукали як в Румунії, так і в Україні вже старенькихсьогодні ромів, яким пощастило пережити геноцид, а також місцевих сусідів-неромів, які на власні очі бачили, що відбувалося з приреченими на смерть. Їхні спогади було записано.

      Результатом проекту є виставка, яка вдало поєднує різні виміри цього трагічного явища та його значення для сьогодення. Передусім, це історичний аспект, який ознайомлює відвідувачів виставки з обставинами депортації ромів з Румунії та їх загибелі і виживання у Трансністрії. Водночас презентується сучасний стан пам’яті про цю подію в різних країнах та суспільствах, що сьогодні є спадкоємцями тих часів. Крім того, виставка висвітлює сьогоднішнє становище ромських громад в охоплених проектом країнах, складні процеси подолання наслідків геноциду, та, констатуючи факт, що упередження та забобони щодо ромів із сьогоденногожиття не зникли, застерігає суспільства від повторення трагічних помилок минулого.

      В листопаді 2016 р. україномовну/російськомовну версію виставки було презентовано в м. Одеса, згодом – у м. Дніпро, а в січні 2017 р. німецькомовну/румунськомовну її версію було представлено у м. Берлін.

      Виставку адресовано школярам, студентам, викладачам, представникам мас-медіа, ромській громаді та загальній аудиторії – усім, кому не байдужа історія ХХ століття та трагічна минувшина народів України в часи тоталітаризмів та Другої світової війни, колективна історична пам’ять, історія геноциду.

 

      Виставка працюватимез 28 вересня по 15 листопада 2017 р.

      Вхід у театр «Романс» для відвідання виставки – вільний.

      Робочі години для відвідання виставки: вівторок–неділя, з 14.00 до 19.00.

      Довідка  за телефоном: (044) 277 87 97.

 

Файл документа: FBB.jpg



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.