Головна  →  Новини  →  12 червня 2017

Виставка "МАЛЯРСТВО ПОЛЬСЬКЕ"

Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків

Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г.Возницького

 

у рамках проекту «Європейський вимір»

презентують виставку

 

МАЛЯРСТВО ПОЛЬСЬКЕ

відкриття 14 червня 2017 року о 17.00

у виставкових залах Західної колекції

(вул. Терещенківська, 15)

 

 

 

У Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г.Возницького зберігається найбільша в Україні збірка польського живопису 18 – початку 20 століття. На жаль, глядачі рідко бачать її за межами Львова – колекція жодного разу не була експонована в інших містах України.

Тепер понад 20 полотен на історичні, релігійні, алегоричні теми, портрети і пейзажі уперше будуть привезені зі Львова до Києва і експоновані на виставці «Малярство польське», яка, безперечно, викличе інтерес як у киян, так і у гостей столиці. Принагідно зазначимо, що польський живопис у постійній експозиції Музею Ханенків не представлено.

Виставка «Малярство польське» реалізується у рамках проекту «Європейський вимір», який було започатковано Національним музеєм мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків у 2012 році з метою популяризації європейської художньої спадщини, що зберігається у музеях України. В його межах уже відбулися виставки «100 шедеврів» – твори європейського живопису з дев’яти міст України, та «Скарби баронів де Шодуар» – європейський живопис з Житомирського краєзнавчого музею.

Серед  авторів, роботи яких будуть представлені в експозиції – Ян Матейко, Яцек Мальчевський, Генрік Семирадський, Ольга Бознанська, Владислав Бакалович, Войцех Коссак, Юзеф Мегоффер.  Ці імена добре відомі знавцям європейського живопису, але досі залишаються переважно незнайомими для пересічного глядача. Романтики й реалісти, адепти академізму та символісти, прихильники імпресіонізму та різних течій модернізму, випускники німецьких, австрійських, паризьких художніх шкіл та академій – це художники, чиї твори стали візуальними емблемами польської національної ідентичності.

 

 

 

Куратор виставки – Олена Живкова, заступник генерального директора Національного музею мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків.

 

Для анотацій до виставки використано матеріали науковців Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького Ігоря Хомина та Вікторії Сусак.

 

Виставка триватиме до 3 вересня 2017 року.

Перейти до спискуВерсiя для друку