«Весняний подарунок Сергію Васильовичу Рахманінову»

«Весняний подарунок Сергію Васильовичу Рахманінову»

«Ніколи не було більш чистої, святої душі, ніж Рахманінов», - писав про композитора один з його сучасників. Музика натхненного поета звуків С. Рахманінова є віддзеркаленням його душі, вона близька нам своєю душевністю, відкритістю, благородством, любов’ю до природи, рідної землі. Вона завжди асоціюється з весною, вона уособлює в собі пробудження природи, людських почуттів і прагнень та світлого сподівання на майбутнє щастя.

Тому 19-й концертний сезон музичного лекторію «Класики – нащадкам», як і всі попередні, традиційно закінчився лекцією-концертом, присвяченою творчості видатного російського композитора, піаніста та диригента Сергія Васильовича Рахманінова. Вона відбулась 24 квітня 2017 року, у лекційній залі Київського міського будинку вчителя. Її провели студенти Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра під керівництвом автора цього проекту, викладача-методиста Жанни Андріївни Литвиненко.

У концерті прозвучали інструментальні та вокальні твори різних жанрів, окресливши широку панораму творчості Сергія Рахманінова: фортепіанні п’єси , прелюдії, етюди-картини, романси, квартет №1, елегійне тріо g-moll.

Лекція-концерт виявила високопрофесійний рівень підготовки студентів, готовність до майбутньої професійної діяльності, їх високий творчий потенціал. Особливо цінним видається глибоке розуміння юними виконавцями змісту, характеру та відчуття стилю музики Рахманінова. Такий високий результат досягнутий завдяки досвідченим та самовідданим викладачам КІМ ім. Р.М. Глієра.

Перша частина концерту була презентована фортепіанними творами, які займають найбільш значну частину творчої спадщини Рахманінова: «Баркарола» у вик. студ. 2 курса Белли Бауман, прелюдія gis-moll вик. студ. 3 курсу Анастасії Іванової (обидва студента  – клас викладача-методиста Олени Бондаренко), прелюдія c-moll у вик. студ. 1 курсу Олександри Голуб (клас викладача-методиста Юліани Яблонської); етюд-картина «Заметіль» у вик. студ. 4 курсу Єлізавети Клінкової (клас викладача-методиста Тетяни Півоварової); етюд-картина c-moll вик. студ. 4 курсу Анастасії Скрябіної (клас викладача-методиста Ірини Гаврилюк).

Наступна вокальна частина програми – 3 романси композитора контрастні за образністю, за глибиною почуттів, які знайшли своє художнє втілення: спокійно-спостережлива за характером «Сирень» у вик. студ. 4 курсу ФММ Аліси Ніконової (клас НАУ, професора Миколи Коваля); драматична пісня-романс «Полюбила я на печаль свою» у вик. студ. 4 курсу Анастасії Поліщук (клас викладача-методиста Катерини Мамчур); експресивно-емоційний романс «О нет, молю, не уходи» у вик. студ. 1 курсу Аксіньї Шикуц (клас викладача-методиста Любові Фещенко).

Наприкінці концерту приємним подарунком слухачам став виступ вихованців квартетного класу викладача-методиста Валентини Бондаренко, які злагоджено виконали «Скерцо» з юнацького «незакінченого» квартету С. Рахманінова. Яскравою кульмінацією концерту було виконання елегійного тріо g-moll для фортепіано, скрипки та віолончелі, яке натхненно, з величезним емоційним піднесенням виконали студенти класу викладача-методиста Людмили Смірнової.

Лектор Аліна Сибілєва змогла зацікавити слухачів глибоким змістом, яскравими подіями складній та буремній біографії композитора, яку вона подала безпосередньо та виразно. Ведуча концерту Євгенія Шкода не тільки чітко і жваво оголошувала виконавців, але й додавала до кожного твору короткі анотації, які допомагали слухачам ввійти в чарівний внутрішній світ композитора. Лектор та ведуча - студенти відділу «Теорія музики» (керівник лекторської практики - викладач-методист Ж. А. Литвиненко).

Треба визначити, що ця лекція-концерт, як і всі ті, що проводилися протягом дев’ятнадцяти сезонів діяльності лекторію, викликають неабиякий інтерес з боку слухачів. Особливо цінне те, що всі вони, хоч і відносяться до різних вікових категорій, їх об’єднує тепле та вдячне відношення до юних «глієрівців». І це доводить, що такі форми естетичного виховання молоді, як музичний лекторій «Класики - нащадкам», завдяки своєму просвітницькому напрямку – популяризації вітчизняної та зарубіжної музичної класики, є дуже важливою складовою частиною духовного збагачення української нації.

Куратор заходу – викладач - методист, музикознавець Ж. А. Литвиненко.

Файл документа: kFdIrMAGGG0.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку