8 квітня - Міжнародний день ромів

      Міжнародний день ромів був започаткований 8 квітня 1971 року у Лондоні на Світовому конгресі ромів. Ця подія стала визначальною для ромів різних країн світу, бо вперше за багато століть представники ромської національності визнали себе єдиною не територіальною нацією та визначили свої національні символи – прапор та гімн, в основу якого було покладено народну пісню "Джелем, джелем".

   Приємно відзначити, що роми України не залишаються осторонь цих важливих міжнародних подій і щиро прагнуть ознайомити представників інших національних спільнот нашої країни і, зокрема Києва, із багатовіковими традиціями і культурними досягненнями свого співучого і майстровитого народу.

   Ромські громадські організації, що створені і працюють в Україні, є гідними захисниками інтересів ромської спільноти на теренах нашої держави.

Вони багато роблять для збереження і розвитку ромської культури в Україні сміливо виходячи на міжнародні горизонти.

   Варто згадати хоча б таке яскраве явище у культурному житті України і Києва як Міжнародний фестиваль циганського мистецтва "Амала", який здобув заслужений авторитет серед ромських громад багатьох країн Європи і світу.

   Новою важливою віхою для розвитку ромської громади України стало затвердження на державному рівні Плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.

   Немає сумніву, що головною рушійною силою для його втілення у реальність у нашій державі стануть саме ромські громадські організації. Зараз робота у цьому напрямку  продовжується і, безумовно, ми станемо свідками її успішної реалізації.

   Саме така активна  громадянська позиція представників ромської громади України дозволяє зайняти їй гідне місце у процесі розвитку і становлення української держави та її громадянського суспільства.

 

Шановні учасники зібрання!

   Щиро вітаю вас із знаменною подією у житті вашого народу - відзначенням Міжнародного  дня ромів.  Варто зазначити, що культурні надбання співочого ромського народу вже давно стали невід’ємною складовою української культури, а ромська громада України займає гідне місце у процесі становлення і розвитку української держави та її громадянського суспільства.

   Сподіваємося, що та плідна співпраця Київської міської влади з ромськими організаціями столиці, яка триває вже багато років, буде успішно продовжуватися і принесе нові позитивні результати для блага всіх киян і гостей нашого міста.

   Висловлюємо свою вдячність за запрошення розділити з вами радість цього незабутнього свята.

  Щиро Ваша                                                

 Директор Департаменту культури                                                                   

 Д.Попова

 

Перейти до спискуВерсiя для друку