27 березня 2017 року о 18.00 у Колонній залі адміністративної будівлі Київської міської ради (вул. Хрещатик, 36) відбудеться ХХV урочиста церемонія вручення театральної премії «Київська пектораль».

27 березня 2017 року о 18.00 у Колонній залі адміністративної будівлі Київської міської ради (вул. Хрещатик, 36) відбудеться ХХV урочиста церемонія вручення театральної премії «Київська пектораль».

      Міську театральну премію «Київська пектораль» засновано за ініціативою Київського міського відділення Національної спілки театральних діячів України у 1992 році та за підтримки Головного управління культури Київської міської державної адміністрації.

      Премія присуджується щорічно напередодні Міжнародного дня театру (27 березня) за підсумками календарного року, що минув.

      Вперше «Київську пектораль» було вручено 27 березня 1993 року. Відтоді премія щорічно вручається, як правило, саме у цей день або близьку дату до Міжнародного дня театру.

      За двадцять чотири роки існування премії більш як 200 імен було занесено у списки її лауреатів. Лауреатами театральної премії «Київська пектораль» свого часу стали: Богдан Ступка, Ада Роговцева, Богдан Бенюк, Анатолій Хостікоєв, Олексій Богданович, Валерія Заклунна, Євгенія Мірошніченко та багато інших видатних митців сцени.

      Джерело фінансування премії – міський бюджет, а також інші надходження, отримання яких не суперечить діючому законодавству. Починаючи з 2007 року, розмір премії збільшився з 1 тис. грн. до 8 тис. грн., з 2016 року розмір премії становить 15 тис. грн.  

      Щорічно розглядаються претенденти на премію у 14-ти основних номінаціях, а саме: «За кращу драматичну виставу», «За кращу музичну виставу», «За кращу дитячу виставу», «За кращу камерну виставу (виставу малої сцени)», «За кращу режисерську роботу», «За краще виконання чоловічої ролі», «За краще виконання жіночої ролі», «За краще виконання чоловічої ролі другого плану»,  «За краще виконання жіночої ролі другого плану», «За кращу сценографію»,      «За кращу музичну концепцію вистави», «За краще пластичне вирішення вистави», «За кращий акторський дебют», «За кращий режисерський дебют».

      Окрім цього, існують три номінації, лауреатів яких визначає Оргкомітет, а саме: «За вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва» та «Подія року».

      У 2016 році запроваджено нову, 17-ту номінацію – «Спеціальна премія», яка вручається окремому театральному діячеві (митцю) або театральному колективу за особливий творчий здобуток.

      Номінанти та лауреати в основних 14-ти номінаціях премії визначаються на підставі висновків експертів, яких запрошує Оргкомітет за рейтинговими пропозиціями театрів. Це – фахівці театральної справи, обов‘язком яких є перегляд і професійна оцінка прем‘єр, що відбулися у театрах міста протягом календарного року, що минув. Так, у 2016 році лише муніципальні театри міста (підпорядковані Департаменту культури) підготували глядачам 58 прем’єрних вистав.

      Театральна премія «Київська пектораль» стала першою в Україні і на теренах СНД професійною театральною премією. Це визнання і вшанування кращих акторів, режисерів, представників інших творчих професій, пов’язаних з театральним мистецтвом.

      Премія є престижною у театральній галузі, підкреслює значимість творчої праці майстрів сценічного мистецтва, адже український театр був і залишається джерелом духовності, оберегом і популяризатором культурного надбання. «Київська пектораль» утверджує наше місто як європейську культурну столицю. 

Перейти до спискуВерсiя для друку