Головна  →  Методичні заходи  →  27 лютого 2017

Методична діяльність Центру у лютому 2017 року

Творче життя юних музикантів неможливо уявити без дбайливої підтримки викладачів-наставників, які постійно перебувають у безперестанному методичному процесі: відвідують відповідні методичні заходи, виступають з методичними доповідями,  приймають участь у майстер-класах, знаходять вільний час й для розробки власних методичних посібників, та готують учнів до мистецьких випробувань, будь-то конкурси, фестивалі, концертні виступи на найпрестижніших майданчиках столиці України та поза її межами.

У лютому, здавалось би найкоротшому місяці року, Методичним центром було проведено чимало важливих методичних заходів спрямованих на розвиток мистецької освіти Києва. Так, вже 01 лютого  у приміщенні Київської дитячої музичної школи № 3 ім. В. Косенка відбулася консультація із представниками вищих мистецьких навчальних закладів з проблемних питань щодо атестації педагогічних працівників. Там було обговорено багато важливих питань – і тих, що стосуються представників мистецької освіти взагалі, і тих, що є актуальними для її певних галузей.

02 лютого у тій самій музичній школі у надзвичайно теплій та дружній атмосфері відбулася презентація навчальної програми "Музичний інструмент "віолончель"" для учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів. У рамках засідання методичного об'єднання викладачів віолончелі, віоли да гамба та контрабасу усі присутні отримали змогу ознайомитися із програмою, яка нещодавно отримала схвалення погоджувальної ради та грифи Департаменту культури виконавського органу Київської міської ради (КМДА) та Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів.

03 лютого в Актовій залі Департаменту культури відбулося засідання методичних об'єднань викладачів хореографії та театрального мистецтва. Завідувач методично-аналітичного кабінету Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів Бойко Надія Анатоліївна підняла актуальні та нагальні питання. Методист цього кабінету – Курза Тетяна Валентинівна нагадала присутнім викладачам про наступні заходи. В процесі обговорення формувалися нові ідеї, викладачі дуже активно ділилися своїми думками та пропозиціями, що зробило зустріч позитивною та конструктивною.

Того ж дня, у Київській дитячій музичній школі № 32, під час засідання методичного об'єднання викладачів хору у творчій атмосфері відбулася презентація збірки Зеленецької ІриниОлександрівни "Вокально-хорова робота з дітьми" професора кафедри методики музичної освіти, хорового співу і диригування факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Маємо надію, що нотний матеріал у вигляді вправ-розспівок та методичні поради до них, стане у пригоді викладачам, особливо молодим фахівцям в їх сьогоденній роботі.

04 лютого стартувало щорічне, а цього року ювілейне 30-те змагання юних ерудитів (33 учасника) - учнів 5 та 6 класів шкіл естетичного виховання міської теоретичної олімпіади з сольфеджіо. На другому турі (читання по нотам та створення акомпанементу до мелодії), який проходив через тиждень – 14 лютого відбувся публічний виступ на сцені учнів, які отримали високі бали з письмових робіт. З цікавістю слухали конкурсантів їх викладачі та батьки. А 20 лютого у Київській дитячій музичній школі №32 на засіданні методичного об'єднання викладачів сольфеджіо було підведено підсумки 30 міської теоретичної олімпіади та визначено імена переможців.

06 лютого Погоджувальна рада з питань надання рекомендацій щодо використання нової методичної літератури викладачами початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів та закладів культури провела нове засідання. Адже на розгляд подано багато цікавих творчих доробків викладачів шкіл естетичного виховання за різними напрямками.

07 лютого результативно пройшла зустріч викладачів естрадної та рок-музики в рамках Методичного об'єднання. В колі однодумців обговорювалися актуальні питання щодо створення програми для музичного відділення початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу за напрямком "естрадна та рок-музика".

Також у цей день у Київській дитячій школі мистецтв ім. С. Турчака продовжився міський огляд рівня підготовки з вокалу учнів шкіл естетичного виховання. Розпочали самі найменші - учні 1 та 2 класів естрадного вокалу, деяким виповнилося лише 6 років. 16 лютого знову лунали вокалізи та українські народні пісні у виконанні учнів 3-4 класів.

09 лютого у рамках презентації педагогічної майстерні початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу викладачів композиції відбувся цікавий урок викладача-методиста Дитячої музичної школи № 27 Назарової Валентини Петрівни за темою: "Основні види робіт на уроках композиції" з учнем 5 класу Віницьким Іваном - лауреатом міських та всеукраїнських конкурсів. У ході уроку присутні відзначили яскравий діалог та повне взаєморозуміння, гармонійний розвиток творчої дитини під керівництвом талановитого викладача.

 Такою плідною та насиченою на яскраві події виявилася перша декада лютого.

У день всіх закоханих – 14 лютого о у Київській дитячій музичній школі № 3 ім. В. Косенка відбулося прослухування до міського концерту лауреатів міських конкурсів юних композиторів імені Валерія Подвали. Юні композитори продемонстрували свої нові цікаві творчі доробки.

17 лютого обізнаність з історії образотворчого мистецтва демонстрували учні середніх та старших класів дитячих художніх шкіл та художніх відділень дитячих шкіл мистецтв міста Києва під час проведення міської олімпіади.

"Зустріч з надзвичайними людьми" - ось так можна назвати майстер-класи, які 20 лютого провели в стінах своєї рідної театральної школи-студії викладачі Шестакова Тамара Іллівна та Губерначук Володимир Григорович. Було розглянуто такі глибокі і неймовірно цікаві питання як "Налаштування на творчий процес" та "Орфоепія сценічного мовлення". Ви тільки подивіться на ці обличчя, на море емоцій, спробуйте відчути ту енергетику, з якою подано матеріал. Насправді, нехай вже і у 100-ий раз було доведено, що професія актора  - це мов гра на найчутливішому, найніжнішому в світі інструменті, що зветься душею...

22 лютого під час відкритих уроків викладачі відділу народних інструментів Дитячої музичної школи № 21 обмінювалися досвідом з членами рад методичних об'єднань, які, в свою чергу, надавали цінні та корисні рекомендації і поради викладачам. Всі отримали естетичне задоволення від зустрічі, що пройшла в рамках "Презентації педагогічної майстерні початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу".

Перейти до спискуВерсiя для друку