Головна  →  Методичні заходи  →  24 листопада 2016

Цикл методичних заходів для викладачів гітари шкіл естетичного виконання міста Києва завершено.

Цикл методичних заходів для викладачів гітари шкіл естетичного виконання міста Києва завершено.

   22 листопада 2016 року у приміщенні київської дитячої школи мистецтв № 5 у рамках циклу методичних заходів для викладачів гітари, Методичний центр провів семінар-практикум щодо актуальних проблем підготовки учнів-гітаристів до виконавських конкурсів та формування артикуляційних штрихів як засобу виразності. Модератором виступив заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, голова Асоціації гітаристів НВМС, доцент факультету мистецтв ім. Анатолія Авдієвського Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова, завідувач відділу, викладач-методист дитячої музичної школи № 21 Чеченя Костянтин Анатолійович.

   Під час заходу було розглянуто питання як впливає на учня участь у конкурсі. При цьому погляди й думки присутніх розділилися. На думку одних – використовувати участь у конкурсі, як стимул – не доцільно. Проте, інші учасники творчої дискусії важали, що участь у конкурсах корисна та сприятливо впливає на учня. Зокрема, у підтвердження цього були озвучені наступні факти:

- під час підготовки учень прагне удосконалити свій професійний рівень,

- учень отримує безцінний досвід, слухаючи інших конкурсантів,

- відбувається «дозрівання» учня, як артиста-виконавця.

   Костянтин Анатолійович, як директор Міжнародного конкурсу-фестивалю гітарного мистецтва «ГітАс» під час семінару-практикуму звернув увагу викладачів на такі аспекти, як:

- відповідність репертуару та вікових категорій програмним вимогам конкурсу;

- відповідність різножанровості програми

- зовнішній вид учасника конкурсу.

   Ним було зауважено, що сучасній тенденції конкурсних виступів стало притаманне поєднання високого рівню технічної підготовки при неемоційному та малохудожньому виконанні.

   До питань артистизму окрім доповідача долучився викладач класу гітари дитячої музичної школи № 4 ім. Д. Шостаковича Андрій Бугров, який продемонстрував декілька творів із репертуару гітариста-початківця.

   Стосовно формування артикуляційних штрихів як засобу виразності, під час семінару-практикуму було продемонстровано присутнім чимало різноманітних музичних прикладів та фрагментів музичних творів, у яких застосовуються гітарні штрихи та прийоми звуковидобування та засоби їх застосування.

   Викладачі які відвідали цикл методичних заходів від київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів отримали цінний досвід практичного характеру.

Перейти до спискуВерсiя для друку