Головна  →  Методичні заходи  →  6 жовтня 2016

Методичні заходи Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів з 19 по 30 вересня 2016 року

   Настав час підвести підсумки подіям, які відбулися у школах естетичного виховання столиці у другій половині вересня, - першому місяці нового навчального року, щедрому на мистецькі заходи. Зупинимо вашу увагу на найважливіших.

   Завершилася участь працівників Центру в установчих педагогічних радах початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів. У цілому ми хочемо зазначити високий рівень організації та проведення цих заходів. В обговоренні плану основних навчально-методичних закладів на поточний навчальний рік педагоги прийняли жваву участь. Приємно, що педагогічні ради відвідують представники районних в місті Києві державних адміністрацій. У багатьох з них поновлено музичний інструментарій та взято на баланс сучасні засоби технічного забезпечення навчального процесу. Завдяки цим складовим, поєднаним з високим рівнем професійної майстерності викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів навчальний рік, що розпочався, буде щедрим на яскраві відкриття юних талантів, цікаві творчі події та високі професійні досягнення у галузі початкової мистецької освіти у нашому місті.

   Відбулися зустрічі Ради директорів дитячих музичних шкіл та дитячих шкіл мистецтв міста Києва з керівництвом методичного Центру з метою створення ефективних механізмів оцінювання якості роботи педагогічних працівників закладів освіти сфери культури у приміщенні Київської дитячої музичної школи № 3 ім. В. Косенка. Обговорення пропозицій щодо внесення змін до Положення про атестацію педагогічних працівників навчальних закладів та навчально-методичних установ сфери культури потребувало декількох засідань. На них висловлювалися цінні думки та пропонувалися різноманітні пропозиції щодо означеного питання. Діалог фахівців галузі освіти у сфері культури було спрямовано на досягнення позитивних результатів відповідно до завдань сьогодення. Наслідком продуктивної співпраці учасників круглого столу став пакет пропозицій та доповнень до Положення про атестацію педагогічних працівників навчальних закладів та навчально-методичних установ сфери культури. Відповідно до форми, наданої Міністерством культури України, пропозиції було оформлено, та надіслано для опрацювання у вищезазначену установу.

   В актовій залі Департаменту культури  КМДА відбулася низка запланованих настановчих засідань декількох методичних об’єднань викладачів живопису та початкового курсу історії образотворчого мистецтва, викладачів сольфеджіо, джазу, хору, вокалу. Методисти Центру ознайомили присутніх з планом основних навчально-методичних заходів за 2016-2017 навчальний рік й надали методичні рекомендації щодо виконання цього установчого документу.

   У вересні розпочато цикл методичних заходів для концертмейстерів, викладачів музичної літератури й духових та ударних інструментів шкіл естетичного виховання. В якості модераторів заходів цього року були запрошені професори Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського. Кандидат мистецтвознавства, докторант кафедри культурології НМАУ ім. П.І. Чайковського, доцент, професор кафедри теорії музики НМАУ ім. П.І. Чайковського Олендарьов Вадим Миколайович провів два семінари-практикуми для викладачів музичної літератури за темами: «Масова музика ХХ ст. та її місце у вітчизняній системі навчання» й «Взаємодія масової та академічної музики (минуле і сучасність)». Доцент кафедри духових та ударних інструментів НМАУ ім. П.І.Чайковського  Крижанівський Федір Петрович розпочав цикл методичних заходів з двох семінарів-практикумів для викладачів духових та ударних інструментів за темою: «Еволюція виконавських стилів у європейській музиці». Перші зустрічі були присвячені музиці епохи Відродження та бароко.

   Також був розпочатий ще один напрямок методичної роботи Центру – презентація педагогічної майстерні. Такий захід було створено з метою ознайомлення з інтерактивними методами навчання, узагальнення передового досвіду провідних викладачів міста та надання професійної методичної допомоги молодим викладачам за різними напрямками. Перший захід провів педагогічний колектив київської дитячої школи мистецтв № 1. Педагогічним досвідом поділилися викладачі декількох відділів: теоретичного, фортепіанного й фортепіанного ансамблю, відділу духових та ударних інструментів. Надалі підтримала цю естафету київська дитяча музична школа № 22 презентацією педагогічної майстерні  теоретичного відділу.

   Обговоренню проекту навчальної програми з предмету «Рисунок» для дитячих художніх шкіл та художніх відділів дитячих шкіл мистецтв було присвячено засідання методичного об’єднання викладачів рисунку. Програма розрахована на 4 роки навчання і складається з низки завдань, які поступово ускладнюються. Їх мета – спрямувати учня на правильне засвоєння прийомів виконання рисунку. Авторами запропоновано різноманітні техніки та матеріали. Використовуючи дану програму, викладач надасть можливість учням ознайомитися з основами пластичної анатомії та створення зображення людини технікою рисунку з гіпсових зліпків та з натури.

   Круглий стіл за участю викладачів народного співу та представників ради методичного об'єднання викладачів вокалу шкіл естетичного виховання було присвячено обговоренню запропонованого проекту навчальної програми "Сольний спів" (народний вокал), автора-упорядника старшого викладача Київської дитячої музичної школи № 23 Святошинського району Гаркуши Валентини Іванівни. У доповіді автор висвітлила актуальність програми та звернула увагу присутніх на її спрямованість щодо популяризації самобутнього українського народного співу. Викладач поставила за мету виховати гармонійно розвинену творчу особистість, яка буде добре обізнана з традиціями та культурою рідного краю. Сподіваємося, що дана робота отримає схвальну оцінку фахівців.

   Серед проведених у вересні майстер-класів особливої уваги заслуговує майстер-клас досвідченого викладача-методиста Київської дитячої школи мистецтв № 2 ім. М. Вериківського Серенченко Елеонори Іванівни. Під час засідання методичного об’єднання викладачів скрипки, викладач поділилася з присутніми удосконаленими за довгі роки педагогічної практики прийомами активізації навчального процесу на уроках скрипки з учнями молодших класів.

   Жовтень символічно розпочався з концертів та урочистостей з нагоди Міжнародного дня музики. Очікуйте на нові цікаві мистецькі події у початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах які заплановані київським міським методичних центрів закладів культури та навчальних закладів.


Перейти до спискуВерсiя для друку