Методичні рекомендації щодо підготовки конкурсантів до участі у Всеукраїнському мистецькому конкурсі «Різдвяні мініатюри»

Ко́нкурс (лат. concursus) – змагання, яке дає змогу виявити найгідніших із його учасників або найкраще з того, що надіслане на огляд. Конкурсом вважається процес визначення найкращого претендента на перемогу (конкурсанта), або найкращих претендентів на перемогу (конкурсантів), згідно з правилами, визначеними перед початком проведення процедури відбору конкурсантів.

В складних умовах сьогодення значна увага приділяється вихованню потреби в художньо-творчій самореалізації дитини та її духовному самовдосконаленню, громадянській культурі, національно-патріотичних почуттях, соціальній активності, дружніх взаємовідносинах, порядності в міжособистісних стосунках, естетичному смаку.

Всеукраїнський мистецький конкурс  «Різдвяні мініатюри» було засновано Київським міським методичним центром закладів культури та навчальних закладів з метою збагачення та пропагування культурних здобутків, обмін педагогічним та виконавським досвідом, виховання естетичних смаків підростаючого покоління.

Конкурс відбувається за багатьма мистецькими напрямками. Звертаємо вашу увагу, що з цього року в умовах конкурсу представлені розширені вікові категорії майбутніх учасників конкурсу: додано категорії V, VІ та VІІ, тобто додано категорії від 18 до 21 років, від 22 до 25 років та понад 26 років без граничного обмеження віку відповідно.

Для конкурсантів номінації «Інструменталісти» необхідно звернути увагу на репертуарні вимоги, виключаючи із програми твори крупної форми – сонати, рондо, частини концертів. Адже сама назва конкурсу передбачає у програмі наявність творів малої форми – п’єс, мініатюр тощо. Особливо це стосується конкурсантів ІІІ-VІІ категорії.

Виконуючи  програму, необхідно також уважно ставитися до часових вимог. Якщо виконавець не дотримується заявленого хронометражу та перевищує час виконання, журі має право його зупиняти. 

Вимоги сьогодення та цікавість до колективної творчості диктують введення нових жанрових номінацій. Так до номінації «Театральне мистецтво» було додано напрямок «опери», у якому пропонується представлення дитячих опер для І-ІV вікових категорій та окремих сцен для старших учасників конкурсу.

У номінації «Хореографія» учасникам конкурсу необхідно представити різнохарактерні номери, звертаючи увагу не тільки на яскравість номерів, а й на цілісність представлених образів.

Під час виступу кожним конкурсантом демонструється:

-       уміннята навички,отримані у процесі занять;

–       музичніта творчі здібності;

–       емоційно усвідомлене сприйняття музики;

–       цілісна передача художнього образу;

–       артистичність, виконавська харизма, ступінь впливу на аудиторію;

–       загальний культурний рівень виконавства.

 

Конкурсантам-художникам  необхідно врахувати, що на конкурс можна представити не більше двох робіт, тобто не більше двох художніх місць. Це означає, що:

-представлення на конкурс диптиху унеможливлює додавання ще однієї роботи;

- триптихи на конкурс не приймаються.

Під час заповнення заявки необхідно заповнювати всі дані, звертаючи увагу не те, що для учасників V-VІ вікових категорій обов’язковим є заповнення власного контактного номеру телефону.

У художніх роботах конкурсантом демонструється:

-       доцільне, вдале використання основних законів, прийомів, методів побудови композиції;

-       художня образність рішення композиції;

-       дотримання пропорційних відношень;

-       передача тонових і кольорових відношень;

-       володіння прийомами художніх технік.

 

Для конкурсантів номінації «Вокал» необхідно звернути увагу на:

-          відповідність заявленого репертуару віку конкурсанта;

-         відповідність репертуару та вокальним даним конкурсанта;

-         емоційно усвідомлене виконання;

-         артистичність;

-         сценічність образу;

-         загальний культурний рівень виконавства.

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку