Головна  →  З питань національностей  →  17 червня 2016

Урочиста церемонія нагородження дипломами та медалями Праведників народів світу

  

    У четвер 16 червня у Національному музеї історії України у Другій світовій війні відбулась урочиста церемонія нагородження дипломами та медалями Праведників народів світу – тих, хто ризикуючи своїм життям рятував євреїв під час Другої світової війни.

   Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні особисто привітав Праведницю народів світу Оксану Антипчук, яка у 12 років разом із батьками Марком і Лідією Дейнеко врятувала маленького єврейського хлопчика Наума та його матір. Також почесні відзнаки отримали діти та онуки ще пʼяти українських родин, нагороджених посмертно: Романа та Анни Макар, Панаса та Василини Минюків, Афанасія та Антоніни Приступа, Христини Рудюк, Іллі та Орини Веприцьких.

   Від імені Київського міського голови Віталія Кличка та столичної держадміністрації до присутніх зі словами глибокої щирої вдячності та поваги звернулась заступник голови КМДА Ганна Старостенко.

   «Мільйони людей загинули під час Другої світової війни, та напевно, жодна нація не переслідувалася так жорстоко, безкомпромісно і цинічно, як єврейська. Жертв могло бути набагато більше, якби не подвиги тисяч і тисяч людей різних національностей – українців, французів, поляків, голландців, які ризикуючи своїм життям, життям своїх дітей та родин рятували євреїв. Це Праведники народів світу, які проявили найкращі людські якості. Їх подвиг незабутній», – наголосила вона.

   За її словами, київська влада зробить усе можливе, щоб увічнити пам’ять про цих людей та гідно відзначити 75-річчя трагедії Бабиного Яру. 

   Посольство Держави Ізраїль в Україні вже понад 20 років проводить урочисті церемонії нагородження дипломами та медалями Праведників народів світу – громадян України. За кількістю Праведників Україна посідає четверте місце у світі після Польщі, Нідерландів та Франції. Цього року участь у нагородженні в Національному музеї історії України у Другій світовій війні взяли також віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, представники різних релігійних конфесій, єврейських громадських організацій, німецької громади.

 

Довідково

Жертвами Голокосту вважаються шість мільйонів євреїв Європи, хоча поіменного списку закатованих не існує. У 1953 році для вшанування пам'яті жертв і героїв Голокосту рішенням Кнесету був заснований Яд Вашем. Одним з положень рішення було вшанування «Праведників народів світу». Праведником, згідно з рішенням, визнавалися неєвреї, що ризикували життям, рятуючи євреїв під час Голокосту. В 1953 році під юрисдикцією Верховного Суду Ізраїлю було створено комісію, в обов'язки якої входить надання почесного звання «Праведника народів світу». У своїй роботі комісія керується певними критеріями, скрупульозно вивчаючи всі документи, свідчення тих, хто вцілів, та інших очевидців, оцінює історичні обставини й ризик для рятівника, на підставі чого вирішує, чи відповідає той чи інший випадок необхідним критеріям.

Щоб отримати відзнаку «Праведника», особа має задовольняти кілька вимог:

  • тільки єврейська спільнота може висунути кандидатуру;
  • не беруться до уваги ті, що допомагали своїй родині, чи євреї, навернені в християнство;
  • допомога мала повторюватись і/або бути значною;
  • допомога мала надаватись без очікування будь-якої фінансової компенсації (хоча покриття витрат на їжу та проживання вважається допустимим).

Особа, що ризикувала, рятуючи євреїв під час Голокосту, та визнана Праведником народів світу, отримує в нагороду іменну медаль, почесний сертифікат і право додати своє ім'я до написаних на Стіні Честі в Саду Праведників у Яд Вашемі в Єрусалимі (останнє замість висадження дерев, від чого відмовились через брак місця). Рятівники або їхні найближчі родичі отримують нагороду під час церемонії в Ізраїлі або в своїх країнах в приміщеннях Ізраїльських дипломатичних представництв. Ці церемонії проводяться в присутності місцевих урядових представників і широко висвітлюються в медіа.

Згідно із законом Яд Вашем уповноважений «надавати почесне громадянство Праведникам народів світу на знак визнання їхніх дій, а якщо вони померли, пам'ятне громадянство держави Ізраїль». Кожний, визнаний Праведником народів світу, має право на сертифікат від Яд Вашему. У разі його смерті, його найближчому родичу надається право на визнання пам'ятного громадянства за померлим. Одержувачі, що вирішили жити в Ізраїлі, отримують пенсію у розмірі середньої заробітньої платні, безкоштовне медичне обслуговування, а також допомогу у веденні господарства та медичному догляді.

За порятунок євреїв більше 4000 людей в Україні удостоєні звання «Праведника світу». Серед них брат Митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького, архієпископ Климентій, київський священик Олексій Глаголєв, батьки першого Президента України Леоніда Кравчука.

Наразі у світі близько двох тисяч Праведників, майже триста з них в Україні і сімдесят два Праведники у Києві.

Традиційно у другій половині вересня в рамках Днів пам'яті трагедії Бабиного Яру у Київській міській державній адміністрації проводиться прийом Праведників Бабиного Яру.

Щорічно, кожному Праведнику Бабиного Яру надається адресна матеріальна допомога.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку