Головна  →  Новини  →  16 травня 2016

Наймасштабніша подія травня у кінотеатрі "Ліра"!

Наймасштабніша подія травня у кінотеатрі "Ліра"!

      У кінотеатрі "Ліра" відбудеться ретроспектива фільмів Народного артиста України, державного та громадсько-політичного діяча, видатного українського кінорежисера, кінооператора та актора - Юрія Герасимовича Іллєнка.

      Ви зможете побачити 7 картин Юрія Іллєнка, які вважаються класикою українського кінематографу, а саме «Солом'яні дзвони», «Білий птах з чорною ознакою», «Криниця для спраглих», «Тіні забутих предків», «Лісова пісня. Мавка», «Лебедине озеро. Зона»,«Легенда про княгиню Ольгу»

                                                                       Розклад кінопоказів: 


                                                                          19 травня, четвер 
                                                                   17:00 "Солом'яні дзвони"
Василь Вільгота виростив двох синів. Один з них загинув за Батьківщину на фронтах Другої світової війни, а другий, поліцай, загинув від руки народного месника. Сам Вільгота теж допомагав фашистам і це старанно приховує, але є людина, яка знає правду...

                                                                      20 травня, п'ятниця
                                                          17:00 „Білий птах з чорною ознакою”
У центрі розповіді — бідна й багатодітна буковинська родина Звонарів. Розійшлися шляхи синів Леся Звонаря: старший іде до Червоної Армії, середній — в ліс, до УПА, молодший — залишається осторонь. Але не раз зустрінуться вони і не раз перетнуться їх долі — то в коханні, то в горах зі зброєю в руках. Події фільму відбуваються у 1937-1947 р. В стрічці вперше показано на екрані вояків Української повстанської армії, які чітко декларують мету своєї боротьби – незалежну і вільну Україну.

                                                                     21 травня, субота
                                                           19:00 „Криниця для спраглих”
Головною темою фільму є знищення українського села, втрата зв’язку між поколіннями, руйнування моральних орієнтирів.

                                                                    26 травня, четвер
                                      19:00 “Тіні забутих предків” Лекція Лук'яна Галкіна
Художній фільм режисера Сергія Параджанова, відзнятий у 1964 році, екранізація одноіменної повісті Михайла Коцюбинського. Оператором-постановником був Юрій Іллєнко, який запропонував на той час революційний підхід до зображального вирішення картини, яка стала класичним прикладом операторської майстерності.

                                                                    27 травня, п'ятниця
                                                          18:00 „Лісова пісня. Мавка”
Екранізація класичного однойменного твору Лесі Українки. У заповідному лісі живе лісова русалка Мавка. За чудову гру на сопілці вона покохала сільського парубка. Та зрадив Мавку Лукаш - оженився на Килині і втратив свій чудовий дар. Але великодушна Мавка, яка пізнала муку і щастя справжнього почуття, ціною власного безсмертя відродила талант коханого.

                                                                      28 травня, субота
                                                        17:00 „Лебедине озеро. Зона”
За три дні до звільнення з в'язниці тікає Чоловік, який знаходить притулок у монументі "серп і молот". Там його знаходить Жінка, мати Хлопчика, який використовує монумент як схованку. Жінка рятує Чоловіка від виснаження. Між ними виникає кохання. Хлопчик зраджує Чоловіка, ревнуючи його до своєї матері. Чоловіка повертають до зони. Розчавлений крахом своїх надій, Чоловік випиває розчинник для фарби і його визнають померлим. Але стара лікарка у морзі з’ясовує, що він все ще живий. Лейтенант з лагерної охорони дає свою кров для переливання. По дорозі назад до тюрми, Лейтенант втрачає свідомість від браку крові, але Чоловік сам повертається до зони разом із своїм конвоїром. 


Це викликає невдоволення у лагерних авторитетів, які вимагають, щоб чоловік очистився від крові «вівчарки» плюнувши в обличчя Лейтенанту на очах у табірного начальства, а це означатиме ще 5 років перебування на зоні. За відмову, його та його коханку погрожують стратити. Тієї ж ночі Чоловік у відчаї вбиває себе.


                                                                    28 травня, субота
                                                        19:00 "Легенда про княгиню Ольгу"
В основу сюжету лягли історичні події ІХ-Х століть на теренах Київської Русі. Розповідаючи про легенди та історичні факти пов’язані з правлінням княгині Ольги, у фільмі піднімаються такі актуальні й сьогодні проблеми як становлення молодої держави, створення історичних міфів та легенд, боротьба за владу.

      Запрошуємо усіх поціновувачів кіномистецтва долучись до нетлінної спадщини українського кінематографу!

Перейти до спискуВерсiя для друку