Головна  →  Культурно-мистецькі заходи  →  27 листопада 2013

Культурне життя столиці

Культурне життя столиці

"Мольєріана"  Булгакова та Мольєра в ТЮЗі

      Вистава «Мольєріана » - один з найбільш незвичайних театральних задумок , здійснених не так давно Київським академічним театром юного глядача на Липках. Адже вистава « Мольєріана » поставлений за твором великого класика літератури - Михайла Булгакова. Його роман «Мольєріана» не є оригінальним твором, він написаний за мотивами роману «Міщанин у дворянстві» великого Мольєра.

      Постановником і режисером став заслужений діяч мистецтв Російської Федерації Константан Дубінін, який з радістю прийняв це непростий виклик. Своєю виставою в Київському ТЮГу він, здається, вирішив довести, що Мольєр і Булгаков, разом узяті, можуть "укласти на лопатки" сучасних тінейджерів. Треба тільки взятися за класиків сміливо і креативно. Для цього постановник препарував знамениту п'єсу Булгакова "Кабала святош" , в якій автор описав історію взаємин Мольєра з королем Франції та його любовну драму : коли комедіограф одружився на молоденькій акторці свого театру Арманде Бежар , підла чутка рознесла чутку , нібито вона його позашлюбна дочка . Ця "новина " скоро стає відома королю і владикам церкви , Мольєра зраджують остракізму , життя його перетворюють в пекло, сім'я рушиться, здоров'я підточується .

   Ця драматична і дуже непроста історія проте здалася режисерові недостатньою. Він вирішив модернізувати п'єсу і нафарширував сюжет " Кабали святош " фрагментами з п'єси Булгакова "Дивакуватий Журден" і з кількох комедій самого Мольєра - тут вам і " Скупий ", і " Дон Жуан ", і вже згадуваний " Уявний хворий". Скориставшись тим, що дія булгаковської п'єси проходить в театрі Пале - Рояль, а серед її персонажів фігурують актори трупи Мольєра, режисер, для досягнення яскравості та видовищності, поставив спектакль у жанрі балетного дивертисменту.

      Початок вистави о 19 год.
 

Файл документа: rc_thumb_640_410_a51cbe71925c6af0bacaf1d8dc8ff3a8.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку