Головна  →  Методичні заходи  →  21 березня 2016

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (21.03.2016)

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (21.03.2016)

   21 березня 2016 року у початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах м.Києва відбулася серія методичних заходів.    

   У приміщенні КДШМ № 2 ім. М. Вериківського в рамках циклу методичних заходів для викладачів гітари відбувся семінар-практикум за темою: «Деякі аспекти в роботі над сонатною формою з учнями старших класів». Модератор заходу – викладач-методист КДШМ № 2 ім. М. Вериківського Плакуща Наталія Іванівна – зробила акцент на проблемі підготовки учнів до розуміння будови сонатної форми. Наталія Іванівна провела дуже цікаві паралелі між закономірностями організації літературних творів – роману, повісті, казки – та музичних. Зокрема, на прикладі казки Ш. Перро «Червона Шапочка» вона розглянула співвідношення головної, зв’язуючої та побічної партій у сонатній експозиції, функції та будову розробки і репризи. За слушною думкою Наталії Іванівни, образи, які спираються на наявний багаж знань та уявлень, зрозуміліше дитині, ніж правильні слова та сухі схеми.

   Теоретичні міркування були переконливо проілюстровані звучанням музики. Учень Плакущої Н.І. Дмитро Казаков (8 клас) виконав першу частину сонати для гітари німецького композитора Г. Альберта, зупиняючись на окремих темах та відпрацьовуючи з викладачем їх образний характер. Ґрунтовності процесу надавали коментарі Наталії Іванівни, в яких висвітлювалися деталі біографії композитора, виникаючі образні асоціації, способи подолання технічних труднощів.

   На закінчення семінару присутні на заході викладачі задали ряд питань доповідачеві – як тих, що безпосередньо були пов’язані з темою зустрічі, так і тих, що стосувалися навчання гри на гітарі взагалі – звуковидобування, постановки рук, технічних труднощів тощо. На всі поставлені питання Плакущею Н.І. було надано вичерпні відповіді.

   У приміщенні ДМШ № 9 в рамках циклу методичних заходів для викладачів духових та ударних інструментів відбувся майстер-клас заслуженого артиста України, викладача Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, старшого викладача Київської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернат ім. М.В. Лисенка Василевича Юрія Володимировича. Юрій Володимирович розповів цікаві факти з історії розвитку кларнету та саксофону, означив риси спорідненості та відмінності їх конструкції, звуковидобування та постановки виконавського апарату, а також торкнувся питань початкового навчання на цих інструментах у музичних школах та школах-інтернатах.

   Впродовж майстер-класу учні Юрія Володимировича Валерія Макарова (6 клас) та Кенто Ігараші (7 клас) представляли музичні ілюстрації до питань, які висвітлювалися викладачем. Також обговорювалися проблеми підбору інструментів, мундштуків та тростин для початківців та учнів на різних етапах навчання. Юрій Володимирович поділився власним досвідом та досвідом своїх колег з приводу вирішення подібних проблем. Наприкінці зустрічі Юрію Володимировичу було висловлено подяку за проведений цікавий та пізнавальний майстер-клас побажали творчих успіхів йому та його учням.

   У приміщенні КДМШ № 3 ім. В. Косенка в рамках циклу методичних заходів для викладачів струнно-смичкових інструментів відбувся майстер клас заслуженої артистки України, доцента кафедри струнно-смичкових інструментів Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, викладача Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра, голови Всеукраїнської громадської організації «Спілка музикантів України» Нужи Анни Віталіївни. Майстер-клас було присвячено дуже важливій для віолончелістів проблемі постановки рук. Учні класу віолончелі, що представляли різні початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади Києва, виконували вже практично «готові» твори, а Анна Віталіївна надавала рекомендації, дотримання яких сприятиме удосконаленню звуковидобування та покращенню якості звуку. Майстер-клас проходив у живому спілкуванні: викладачі ставили багато запитань, час від часу виникали гарячі дискусії, в ході яких народжувалися продуктивні ідеї.

   Після закінчення майстер-класу відбулося засідання методичного об’єднання викладачів віолончелі, де обговорювалися питання, пов’язані зі створенням нової навчальної програми для інструментів «віолончель» та «контрабас». Зокрема, було вирішено включити до переліку репертуарних творів п’єси видатного віолончеліста, професора Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Ю.О. Полянського, педагогічний авторитет якого визнаний не тільки в Україні, але й на усьому пострадянському просторі.

Файл документа: 12376654_563762360472164_3791699414530350527_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку