Головна  →  Методичні заходи  →  12 березня 2016

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (11-12 березня 2016 року)

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (11-12 березня 2016 року)

   11-12 березня відбулася серія методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів.

   11 березня у приміщенні ДМШ № 4 ім. Д. Шостаковича в рамках циклу методичних заходів для викладачів композиції відбувся круглий стіл за темою: «Сучасні технології у творах для дитячого хору українських композиторів ХХІ століття». Модератор заходу – народна артистка України, член Національної спілки композиторів України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, професор Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Дичко Леся Василівна.

   Леся Василівна розповіла про власні твори, багато з яких призначено для дітей. Такі твори, за думкою композиторки, мають свою специфіку, адже розраховані на дитяче сприйняття. Конкретність художніх образів, звукозображальні елементи, простота (але не спрощеність) виразових засобів – все це повинно бути ознаками музики, адресованої дітям. Якщо ж мова йде про хорові твори, то актуальною тенденцією сучасної композиторської творчості є театралізація виконання, а це вимагає турботи про звуковидобування, яке в умовах руху значно ускладнюється. Взагалі, думки Дичко Л.В. стосовно дитячої хорової музики, де вона є неперевершеним майстром, були надзвичайно цікавими та корисними для викладачів композиції, які зібралися обговорити в межах круглого столу проблеми сучасних музичних технологій. Приємним доповненням до словесної частини зустрічі стали аудиозаписи творів Дичко Л.В. у чудовому виконанні: кантати «Здраствуй, новий добрий день» на сл. Є. Авдієнко (дівочий хор Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра під керівництвом Галини Горбатенко) та кантати «Сонячне коло» для дитячого хору та симфонічного оркестру (дитячий хор «Щедрик» Палацу дітей та юнацтва Печерського району м. Києва, керівник Маріанна Сабліна та Національний симфонічний оркестр України, диригент Володимир Сіренко).

   11 березня у приміщенні КДШМ № 5 ім. Л. Ревуцького в рамках циклу методичних заходів для викладачів бандури відбулися презентація навчальної програми «Музичний інструмент бандура» та круглий стіл за темою «Робота над варіаційною формою».

   Нову програму для початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів «Музичний інструмент бандура» презентувала викладач-методист КДШМ № 5 ім. Л. Ревуцького Мозгова Олена Іванівна. Програма містить два розділи, в яких зміст матеріалу розподілено відповідно до різних термінів навчання: 8 років та 6 років. Олена Іванівна докладно пояснила принципи, за якими побудовано програму, її структуру та дала рекомендації щодо користування програмою в процесі навчання. Слід зазначити, що програму «Музичний інструмент бандура» Мозгової О.І. було відзначено дипломом І ступеня на Всеукраїнському конкурсі навчальних програм для початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання) системи Міністерства культури України.

   Друга половина заходу представляла собою круглий стіл за темою «Робота над варіаційною формою». Викладач-методист Київського інституту музики ім. М.Р. Глієра Туровська Ольга Олексіївна, разом зі своєю ученицею – студенткою ІІ курсу музичного училища ім. Р.М. Глієра, – Туровська О.О. на прикладі Варіацій на тему української народної пісні «Взяв би я бандуру» Антона Мухи демонструвала присутнім особливості роботи над крупною музичною формою – від опрацювання окремих варіацій до вибудовування драматургії усього циклу. Кульмінаційною точкою заходу став невеличкий концерт за участю студентів класу Туровської О.О., виступи яких наочно продемонстрували ефективність методики їх викладача.

   11 березня у приміщенні КДШМ № 2 ім. М. Вериківського в рамках циклу методичних заходів для викладачів музичної літератури відбувся круглий стіл за темою: «Урбанізм та інші “малі стилі” європейської музики першої третини ХХ століття». Кандидат мистецтвознавства, доцент Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Корчова Олена Олександрівна, яка була модератором заходу, дуже цікаво розповіла про художні пошуки, характерні для музичного мистецтва 1900-1930-х років. Як завжди, Корчова О.О. провела паралелі з явищами у сфері літератури, театру, живопису, що також відображували актуальні на той час урбаністичні тенденції, акцентувала увагу на нових засобах виразності та прийомах письма, навела фрагменти музичних творів, серед яких були, поряд з досить популярними, й практично невідомі широкому загалу опуси: «Американець в Парижі» Дж. Гершвіна, «Зачарований мандарин» Б. Бартока, «Регбі» А. Онеггера, «Прогулянки» Ф. Пуленка.

   Круглий стіл, присвячений урбанізму, завершив запланований на поточний навчальний рік цикл методичних заходів для викладачів музичної літератури. Цей цикл, що складався з шести зустрічей з Корчовою О.О. і висвітлив важливі закономірності європейського музичного модернізму, виявився не тільки цікавим, але й корисним з методичної точки зору, адже сприяв осмисленню та систематизації різноманітних та часто суперечливих тенденцій, що визначають сутність мистецтва початку ХХ століття.

   11 березня у приміщенні клубу «Троянда» ОКЦ «Дивосвіт» відбувся майстер-клас курівника гуртка декоративно-прикладного мистецтва клубу «Троянда» освітньо-культурного центру «Дивосвіт» Нещерет Ольги Миколаївни. Ольга Миколаївна вчила викладачів дитячих художніх шкіл, дитячих шкіл мистецтв та закладів культури техніці тістопластики, або біокераміки. Матеріалом слугувало солене тісто, з якого присутні під чуйним наглядом майстрині виготовляли різноманітні вироби – іграшки, картини, прикраси. Це мистецтво, донесене з глибокої давнини, безсумнівне, сподобається дітям, а можливо, й їх батькам.

   12 березня у приміщенні КССМШ ім. М.В. Лисенка в рамках циклу методичних заходів для викладачів хору відбувся майстер-клас викладача-методиста Київської середньої спеціальної музичної школи-інтернат ім. М.В. Лисенка Пучко-Колесник Юлії Віталіївни, яка показала роботу з камерним дівочим хором школи. Окрім розспівок, якими розпочався показ, було проведено роботу над творами сучасних композиторів – Л. Дичко, І. Шамо, Є. Устінкоф. Також камерний хор під керівництвом Пучко-Колесник Ю.В. виконав твори, вже практично підготовлені до звітного концерту: «Щедрик» М. Леонтовича, «Засвічу свічу» Г. Гаврилець, «Гори мої» В. Зубицького. В процесі показу майже усіх творів увагу було зосереджено на балансі сольних та хорових елементів, використанні перкусії, постановці рухів.

Файл документа: 12821555_558481177666949_6175648010079062941_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку