Головна  →  Методичні заходи  →  7 березня 2016

Методичне об’єднання викладачів сольфеджіо. Майстер-клас Зенкіної Н.Г.

Методичне об’єднання викладачів сольфеджіо. Майстер-клас Зенкіної Н.Г.

   07 березня 2016 року у приміщенні Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра в рамках засідання методичного об’єднання викладачів сольфеджіо відбувся майстер-клас завідувача теоретичного відділу Московської середньої спеціальної музичної школи ім. Гнєсіних Зенкіної Надії Григорівни.

   Зенкіна Н.Г. викладає сольфеджіо вже 36 років, і в роботі з дітьми (а вона працює з учнями різного рівня підготовки – від першого до дев’ятого класу) керується принципом, який свого часу сформулював В. Одоєвський у «Музичній грамоті»: довести учня до того, щоб «його око розуміло те, що чує вухо, а вухо розуміло те, що бачить око».

   Майстер-клас Зенкіної Н.Г. було присвячено методичним ресурсам роботи над диктантом. Основну увагу Надія Григорівна зосередила на початковому етапі освоєння цієї найважливішої форми розвитку слуху. Протягом першого року навчання акцент робиться на усвідомленні співвідношення ступенів ладу. Ефективності процесу сприяє застосування карток з позначенням ступенів: викладач грає на фортепіано мелодичні звороти, а учні повторюють їх голосом та позначають за допомогою карток місце кожного звуку в ладовій системі. Цікаво, що Зенкіна Н.Г. відразу вводить усі тональності, не обмежуючись навіть на початковому етапі звичним До мажором. Завдяки цьому учні оперують не нотами, а саме ступенями, що дозволяє їм легко транспонувати мелодії з однієї тональності до іншої. Паралельно робота йде над ритмом та метром, над розумінням синтаксичної структури мелодії. І в подальшому – у другому, третьому, четвертому класах – діти записують диктанти тільки по пам’яті, спираючись на свідоме сприйняття музичного цілого.

   Допомагали Надії Григорівні в демонстрації методичних напрацювань студенти Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра, які із задоволенням зображали учнів-початківців, ретельно виконуючи усі вимоги викладача. Також присутнім було продемонстровано відеозаписи уроків Зенкіної Н.Г. з учнями Московської середньої спеціальної музичної школи ім. Гнєсіних, зокрема, особливу зацікавленість викликало хореографічне відтворення форми канону, виконане дітьми на уроках ритміки.

   Майстер-клас Зенкіної Н.Г. зібрав велику аудиторію, що складалася не тільки з членів методичного об’єднання викладачів сольфеджіо, але й з представників музичних училищ і мистецьких вишів. Всім присутнім, безумовно, будуть корисними ті методичні напрацювання, якими поділилася з колегами досвідчений педагог.

Файл документа: 12790912_557633424418391_5777034409809807957_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку