Головна  →  Методичні заходи  →  27 лютого 2016

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва (22-27 лютого 2016 року)

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва  (22-27 лютого 2016 року)

   22 лютого 2016 року у приміщенні КДШМ № 5 ім. Л. Ревуцького в рамках циклу методичних заходів для викладачів бандури відбувся круглий стіл за темою «Формування та розвиток вокальних навичок у співаків-бандуристів». Модератор заходу – заслужена артистка України, в.о. професора кафедри народних інструментів Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Федорова Людмила Володимирівна.

   Федорова Л.В. розпочала засідання круглого столу з невеличкої доповіді, в якій висвітлила питання, пов’язані з фізіологічними основами звуковидобування. Потім учні Людмили Володимирівни – студенти та аспіранти Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського – продемонстрували ряд вправ, що сприяють покращенню дикції та правильному проходженню звуку. На завершення засідання мав місце невеличкий концерт: у виконанні учнів Федорової Л.В. прозвучали твори композиторів минулого та сучасності – Л. Деліба, К. Мяскова, Б. Фільц.

   23 лютого 2016 року у приміщенні ДШМ № 6 ім. Г. Жуковського в рамках циклу методичних заходів для викладачів-художників відбувся круглий стіл за темою «Психологія творчості дитини: міфи та реальність». Модератор заходу – кандидат психологічних наук, заступник директора інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету ім. Б. Грінченка Кочерга Олександр Васильович. У листопаді 2015 року на зустрічі з викладачами духових та ударних інструментів Олександр Васильович вже висвітлював цю тему, однак в процесі обговорення її з викладачами-художниками вона набула нових змістовних акцентів. Мова йшла про міфи, які склалися навкруги творчого процесу, про необхідність підтримувати в людині впевненість у власному обдаруванні, про причини спаду творчої активності та фактори її стимулювання. Теоретичні міркування було пожвавлено переглядом відеосюжетів та психологічним тестуванням, яке пройшли присутні на засіданні викладачі.

   25 лютого 2016 року у приміщенні КДМШ № 7 ім. І. Шамо в рамках циклу методичних заходів для викладачів гітари відбувся круглий стіл за темою «Еволюція виконавства на класичній гітарі». Модератор заходу – викладач-методист КДМШ № 7 ім. І. Шамо Гоменюк Володимир Анатолійович.

   Гоменюк В.А. у своїй доповіді представив широку панораму розвитку класичної гітари: від VII століття – до ХХІ, від лютні, віоли, віуели – до сучасної конструктивної моделі. На численних прикладах – репродукціях картин, відеозаписах видатних виконавців – він наочно продемонстрував ступінь залежності звуковидобування від постановки руки та посадки виконавця. Значну увагу було приділено ознайомленню викладачів, що взяли участь у заході, з молодою генерацією сучасних гітаристів, до авангарду якої входить наш співвітчизник Марко Топчій.

   Дуже цікавим виявився показ роботи з учнем підготовчої групи Андрієм Турчаніновим. Ще не володіючи нотною грамотою, хлопчик виконав ряд вправ, які були спрямовані одночасно на запам’ятовування нот, освоєння ритмічних фігур та опрацювання звуковидобування.

    25 лютого 2016 року у приміщенні КДШМ № 2 ім. М. Вериківського в рамках циклу методичних заходів для викладачів джазу відбувся круглий стіл за темою «Джазова гармонія». Модератор заходу – завідувач джазового відділу Київської дитячої школи мистецтв № 2 ім. М. Вериківського, викладач-методист Журомський Ігор Іванович.Пафос доповіді Журомського І.І. полягав у тому, що вже на початковому етапі навчання необхідно давати дітям первісні знання з метроритму, гармонії, ладів і що найбільш ефективною формою освоєння цих знань є гра в ансамблі.

   27 лютого 2016 року у приміщенні Будинку дитячої творчості Подільського району в рамках циклу методичних заходів для викладачів хору відбувся майстер-клас заслуженого працівника культури України, художнього керівника народного художнього колективу «Дитяча опера» Будинку дитячої творчості Подільського району Нехотяєвої Наталії Миколаївни.

   Нехотяєва Н.М. показала викладачам початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів повсякденну, «чорнову» роботу з дітьми різного віку та рівня підготовки. Це були численні вправи на подолання інтонаційних та ритмічних труднощів, розспівки, які налаштовували на виконання пісенних номерів. В роботі з малюками переважали ігрові форми, старші діти підходити до освоєння матеріалу більш свідомо. Дуже цікавим було поєднання академічної манери співу з театралізованою подачею, адже з учасниками народного художнього колективу «Дитяча опера» працює не тільки викладач-хоровик, але й хореограф. Діти середньої групи показали вже декілька «готових» пісеньок, наочно продемонструвавши ефективність методики Наталії Миколаївни.

Файл документа: 12743735_553041484877585_6230290304741240258_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку