Головна  →  Методичні заходи  →  22 січня 2016

Цикл методичних заходів для викладачів музичної літератури. Семінар-практикум Корчової О.О. за темою: «Антиромантична природа музичного неокласицизму»

Цикл методичних заходів для викладачів музичної літератури. Семінар-практикум Корчової О.О. за темою: «Антиромантична природа музичного неокласицизму»

   22 січня 2016 року у приміщенні Київської дитячої школи мистецтв № 2 ім. М. Вериківського в рамках циклу методичних закладів для викладачів музичної літератури відбувся семінар-практикум кандидата музикознавства, доцента Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Корчової Олени Олександрівни за темою: «Антиромантична природа музичного неокласицизму»

   Слухачам було запропоновано розглянути один із найбільш поширених у ХХ столітті музичний напрямок із сучасних позицій. В ході обговорення враховувалися давня художньо-історична ґенеза напрямку, паралельні явища в інших мистецьких сферах, загальнокультурні та специфічно-музичні причини виникнення, а також зв'язок із складними тенденціями в сфері тонально-гармонічного письма.

   Основні теоретичні положення було проілюстровано цікавими фрагментами з творів провідних представників неокласицизму різних національних культур – Р. Воан-Уїльямса, П. Хіндеміта, Б. Бріттена, А. Онеггера, Ф. Пуленка. Не залишилася поза увагою присутніх і українська неокласична традиція, представником якої є, перш за все, В. Косенко. Особливу зацікавленість викликало одно із найоригінальніших сценічних втілень знаменитої кантати К. Орфа «Карміна бурана» – масштабне сучасне сценічне дійство на відкритому просторі, що відбулося в Києві у 2007 році.

   Прикрасило витриману в академічному тоні розмову про складні процеси в галузі музичного мистецтва ХХ століття цитування фрагментів з поезій Ліни Костенко, представлених в її останньому виданні «Ліна» 2012 року.

   Наступна зустріч викладачів музичної літератури київських шкіл естетичного виховання з Оленою Олександрівною Корчовою відбудеться 12 лютого поточного року і буде присвячена темі «Неофольклоризм у контексті модерністської музичної естетики».        

Перейти до спискуВерсiя для друку