Головна  →  Культурно-мистецькі заходи  →  30 листопада 2015

У Києві пройшов фестиваль української молодої режисури імені Леся Курбаса.

У Києві пройшов фестиваль української молодої режисури імені Леся Курбаса.

            Однією з найяскравіших фестивальних подій осені став ІV Фестиваль молодої української режисури імені Леся Курбаса, який пройшов на різних театральних майданчиках міста Києва з 22 по 28 листопада. Його організатори - Департамент культури КМДА та громадська організація «Театральна платформа». Фестиваль відбувся за підтримки Британської ради в Україні, Польського інституту у Києві, Чеського культурного центу та Гете-Інституту.

            Цього року Фестиваль відкрився 22 листопада на сцені Театру «Золоті ворота» спеціально підготованою акцією: вперше в Україні у форматі сценічних читань були представленні щоденники відомого літературознавця, дисидента, правозахисника Льва Копєлєва – «Не створи кумира». Він був одним із свідків Голодомору в Україні 1932-1933 рр., ба більше – на посаді кореспондента однієї із радянських газет підтримував акції вилучення хліба. Його щоденники – це передусім каяття за скоєне та безпристрасний аналіз тоталітарного устрою, що призвів до однієї з найбільших трагедій в історії України. На закритті Фестивалю, 28 листопада о 19.00 на сцені Київського академічного Молодого театру зіграли спектакль «Сталкери» режисера Стаса Жиркова за п’єсою українського драматурга Павла Ар’є. У цьому спектаклі також зачіпається тема катастрофи, але вже техногенної, адже дія відбувається у Чорнобильській зоні.

            На 4 Фестивалі були презентовані спектаклі київських театрів та 4 вистави з інших міст, зокрема «R+J» Сашка Брами (незалежний театральний проект, Львів), «Тіні забутих предків» М. Коцюбинського, режисер Іван Уривський (Одеський академічний український музично-драматичний театр імені В. Василька), «Перетворення» Ф. Кафки, режисер Артем Вусик (Львівський театр імені Лесі Українки), «WARнак» за поетичними творами Т. Шевченка, режисер Ігор Шульга (театральний простір «СВОЇ», Дніпропетровськ).

            Також на фестивалі були показані нові спектаклі київської сцени, зокрема дві недавні прем’єри Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка – «Діvка» В. Маковій, режисер Олена Роман та «Ножі в курках» Д. Герровера, режисер Ольга Турутя-Прасолова. Остання вистава – результат театральної програми-2015 Британської Ради в Україні, реалізованої у партнерстві із ГО «Театральна платформа».

            Також столиця була представлена спектаклями двох театрів, які ревно опікуються молодими режисерами, виявляють неабияку підтримку початківців: Театр «Золоті ворота» презентував «#Мітіне кохання: Щоденник» І. Буніна, режисер Влада Белозоренко та унікальний для України проект «OPEN_MIND_Студент» з виставою режисера-студента Юлії Мороз «Самогубець» М. Ердмана; Київський академічний Молодий театр показав «Фрекен Жюлі» А. Стріндберга у постановці Сергія Корнієнка. Також була представлена сучасна опера «Ведмідь» за А. Чеховим, музика Ірини Губаренко, режисер Антон Литвинов.

            Спеціальний гість фестивалю – британська театральна компанія ”Two Destination Language” зі спектаклем «NearGone / На межі» (показ відбувся 22 листопада на камерній сцені Київського академічного Молодого театру за фінансової підтримки Британської Ради в Україні). Вистава грається одночасно болгарською та англійською мовою, у супроводі балканської музики. На сцені лише два актори, сотні свіжих квітів і шквал емоцій. Потужна та загадкова історія, яку розповідають у виставі, переверне ваші уявлення про те, що таке бути матір’ю, батьком, дитиною.

            Окремим блоком у програмі фестивалю стояли лекції, творчі зустрічі та дискусійні панелі, в яких цього року брали участь іноземні експерти за підтримки культурних інституцій різних країн. Освітня програма фестивалю відбувалася на базі Театру «Золоті ворота», Британської Ради в Україні та Національного музею Тараса Шевченка.

            Ознайомитися з  фотозвітом Ви можете перейшовши за цим лінком.

Перейти до спискуВерсiя для друку