Головна  →  Методичні заходи  →  23 листопада 2015

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва (16-20 листопада)

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва  (16-20 листопада)

   19 листопада 2015 року у приміщенні КДМШ № 3 ім. В. Косенка відбувся майстер-клас викладача-методиста Школи джазового та естрадного мистецтв Загорської Раїси Петрівни за темою: «Творче музикування на уроках фортепіано». На майстер-класі були представлені різноманітні форми роботи з дошкільниками та учнями молодшого і середнього віку, спрямовані на знайомство з елементами джазу, їх теоретичне освоєння та використання на практиці. Загорська Р. П. докладно розповідала про завдання, які стоять перед викладачем джазового музикування та демонструвала відеозаписи уроків, проведених нею в Школі джазового та естрадного мистецтв. З дітьми дошкільного віку Раїса Петрівна спиралася на ігрові прийоми навчання: в невимушеній атмосфері малюки під керівництвом викладача створювали прості мелодії. На уроках з учнями молодших та середніх класів акцент було зроблено на знайомстві з особливостями деяких жанрів – характерними для них джазовими блоками та ритмічними конструкціями. Значну увагу було приділено також розвитку мелодичного та гармонічного слуху у дітей. Викладачі, присутні на майстер-класі, змогли почерпнути багато цікавої інформації та почути цінні методичні поради від досвідченого спеціаліста з фортепіанного джазу.

   Того ж дня, 19 листопада 2015 року, у приміщені Дитячої школи мистецтв №4 відбувся семінар-практикум за темою «Ігрові форми роботи на уроках сольфеджіо у молодших класах». Модератор проекту – старший викладач ДШМ № 4, завідувач теоретичним відділом Афанасьєва Наталія Анатоліївна – разом з учнями 2 класу фортепіанного відділу продемонструвала різноманітні ігри, метою яких є розвиток ладового та ритмічного слуху. Діти із задоволенням зображували «живе фортепіано», прикидалися «музичним перекладачем» та «телефоном», «шукали помилку» та «відгадували загадку», непомітно для себе засвоюючи усталені співвідношення тривалостей та поширені ладові конструкції. Присутні по достоїнству оцінили ефективність продемонстрованих форм роботи та, напевно, в майбутньому зможуть успішно використовувати їх у власній педагогічній діяльності.

   Серед методичних заходів, що пройшли на минулому тижні, особливо цікавим був майстер-клас викладача-методиста Київської дитячої музичної школи № 7 ім. І. Шамо Бельського Б. М. за темою «Розвиток творчої уяви при роботі над музичним твором та застосування допоміжних вправ». Борис Миколайович у захоплюючій манері ознайомив викладачів гітари з тими вправами, які він використовує у роботі з учнями для подолання певних технічних труднощів. Це і навмисне ускладнення завдання з наступним «зняттям» додаткових труднощів, і послідовне об’єднання окремих звуків та мотивів у цілісні пасажі, і промовляння придуманих текстів для відтворення складних ритмічних малюнків. Після яскравого, наповненого образними порівняннями викладення теоретичних позицій Бельський Б. М. запросив учня та разом з ним продемонстрував практичне втілення своєї методики. По закінченні майстер-класу члени методичного об’єднання гітари, які були присутні в аудиторії (а концертний зал КДМШ № 7 ім. І. Шамо був переповнений), виразили вдячність Борису Миколайовичу  та сподівання на подальші зустрічі.

   20 листопада 2015 року майстер-клас провела керівник зразкової студії «Креативне рукоділля» Центру естетичного виховання «Гармонія» Саєнко І. О. За допомогою Інни Олександрівни викладачі декоративно-прикладного мистецтва дитячих художніх шкіл, дитячих шкіл мистецтв та керівники гуртків закладів культури виготовляли прикрасу для волосся під назвою «Осіння фантазія». Прикрасу виготовляли з фетру – теплого, доречного до осінньої погоди матеріалу. Осінніми були і кольори: жовтий, золотистий, бордовий, фіолетовий, червоний. Зроблені на майстер-класі прикраси дорослі «учні» Інни Олександрівни забрали з собою – і як зразок для роботи на власних заняттях, і як красиву річ, яку із задоволенням будуть носити самі.

Файл документа: 12234949_1182767871736554_622503292483611162_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку