Головна  →  Методичні заходи  →  10 листопада 2015

Майстер-класи Саська Г.І. (для викладачів композиції) та Русової Т. М. (для викладачів академічного та естрадного вокалу)

Майстер-класи Саська Г.І. (для викладачів композиції) та  Русової Т. М. (для викладачів академічного та естрадного вокалу)

   9 листопада 2015 року у приміщенні КДМШ № 3 ім. В. Косенка відбувся майстер-клас заслуженого діяча мистецтв України, члена Національної спілки композиторів України, старшого викладача Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра Геннадія Михайловича Саська. Майстер-клас було присвячено імпровізації як підготовчому етапу у процесі створення музики.

   За думкою Саська Г.М., основу імпровізації складає образ та емоція. Навчаючи дітей композиції, слід відштовхуватися не від музичного жанру, а від художнього образу. При цьому важливо усвідомлювати, що кожна людина має власне уявлення про певне явище, тому головним завданням викладача є формування в учнів авторського відчуття образу, а вже наступним – допомога у пошуках ними засобів музичної виразності, відповідних сформованому образу.

  Свій метод роботи над імпровізацією Сасько Г.М. продемонстрував за допомогою учениці 4 класу Соні Лозіної (ДМШ № 10, викладач Гогенко В.Б.) та ученика 5 класу Шпильового Дениса (КДМШ № 3 ім. В. Косенка, викладач Гарькава І.О.). Соні Лозіній було запропоновано озвучити такі образи: «Снігова королева у своєму палаці» та «Страшний ліс». Дівчинка винахідливо використовувала регістр, фактуру, ритм, динаміку задля відтворення власних фантазій. Денис Шпильовий, окрім «Страшного лісу», дуже цікаво представив у звуках своє бачення «Космосу». Тож, майстер-клас Саська Г.М. трохи відкрив завісу таємниці над процесом створення музики, продемонстрував необхідність постійного пошуку неординарних прийомів пробудження творчої уяви та довів дієвість імпровізації як засобу навчання композиції.

   10 листопада 2015 року у приміщенні КДМШ № 32 надзвичайно цікавий та змістовний майстер-клас провела викладач циклової комісії естрадного співу, викладач-методист Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра Тетяна Миколаївна Русова. Успіху цього заходу не в останню чергу сприяла допомога викладачів київських шкіл естетичного виховання, які підготували дітей до участі в майстер-класі: Шавердян Ю. Ю. (ДМШ № 22), Ільченко Н. В. (ДМШ № 12), Блохіної Ю. Я. (ДШМ № 5), Кагаловської М. С. (ДМШ № 36). Опрацьовуючи з учнями різного віку естрадні твори українських та зарубіжних авторів, Русова Т. М. особливу увагу приділяла питанням звуковидобування, дихання, дикції, артистичності виконання. Спеціально було наголошено на необхідності включення в навчальну програму української народної пісні (або її обробки), яка потребує іншої, ніж в англомовних зразках, роботи мовного апарату.

   Атмосфера, що панувала на майстер-класі Русової Т. М., нікого не залишила байдужим. Тетяна Миколаївна підкорила усіх присутніх професійною майстерністю, чіткістю методичних рекомендацій, любов’ю до учнів та вокального мистецтва.

Файл документа: Фото0113.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку