Головна  →  Методичні заходи  →  9 листопада 2015

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва (02-06 листопада 2015 року)

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва  (02-06 листопада 2015 року)

       Протягом робочого тижня – з 02 по 06 листопада 2015 року – відбулася низка методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва.

     6 листопада у приміщенні Київської дитячої музичної школи № 15 майстер-клас для викладачів-скрипалів провела завідувач відділу, викладач-методист цієї школи Тетяна Миколаївна Щебликіна. Тетяна Миколаївна – авторитетний педагог, який не тільки багато років плідно працює з учнями (саме її учні, згідно зі статистикою, найчастіше вступають на навчання до струнних відділів музичних училищ), але й виступає головним консультантом молодих викладачів київських шкіл естетичного виховання, які щойно приступили до професійної діяльності і ще не мають необхідного досвіду роботи з дітьми. Нещодавно Тетяна Миколаївна відзначила ювілей, з яким її щиро привітали колеги на вересневому засіданні методичного об’єднання викладачів струнно-смичкових інструментів. Нинішній майстер-клас Щебликіної Т. М., якого усі чекали з нетерпінням, – це своєрідний дарунок у відповідь шановного ювіляра товаришам по цеху.

     Майстер-клас було присвячено темі, в якій Щебликіна Т. М. є безперечним авторитетом, – роботі з учнями над виразністю виконання штрихів. Тетяна Миколаївна зосередила увагу на помилках, які найчастіше виникають в процесі роботи над штрихами, та на шляхах подолання цих помилок. Присутні в аудиторії викладачі поставили низку професійних питань, на які отримали вичерпні відповіді. Після закінчення відведеного на спілкування часу колеги оточили Щебликіну Т. М. та щиро дякували їй за цікавий та змістовно насичений майстер-клас.

  Того ж дня, 6 листопада, у приміщенні Київської дитячої школи мистецтв № 2 ім. М. І. Вериківського для викладачів музичної літератури проведено семінар-практикум за темою «Стильовий тандем імпресіонізм-символізм у європейській музичній культурі рубежу ХІХ-ХХ століть». Модератором виступила кандидат мистецтвознавства, доцент Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Олена Олександрівна Корчова. Це вже друга у поточному навчальному році зустріч Олени Олександрівни з викладачами музичної літератури шкіл естетичного виховання м. Києва. На жовтневому семінарі акцент було зроблено на загальних питаннях європейського музичного модернізму: обґрунтуванні самого поняття «модернізм», історичній долі цього художнього явища, його естетичних та стильових закономірностях. Тепер же об’єктом уваги виявився один з конкретних напрямів музичного модернізму – імпресіоністсько-символістський.

   У виступу Корчової О. О. було наведено яскраві характеристики європейської культури та духовної атмосфери відповідного періоду із застосуванням цитат Ш. Анрі, С. Малларме та Ф. Ніцще. Цікавою виявилася паралель «Клод Дебюссі – Ерік Саті»: кожен з цих композиторів долучився як до формування канону імпресіонізму, так і до його спростування. Однією з жанрових констант імпресіонізму-символізму було визначено оркестровий ноктюрн, а його втілення розглянуто на прикладах творчості Г. Форе, Ф. Якименка, К. Дебюссі. Крім того, в ході розповіді прозвучали показові фрагменти із творів А. Русселя, О. Респігі, К. Шимановського, а на завершення – М. Равеля.

     Проблематика семінару-практикуму вкотре довела гостру необхідність оновлення поглядів, усталених ще в радянській системі цінностей, на найбільш вкорінені явища європейської культури доби модернізму та впровадження цих нових підходів в педагогічний процес.

   6 листопада у приміщенні Державної дитячої хореографічної студії українського танцю «Барвіночок» відбулися майстер-класи для концертмейстерів хореографічних колективів за темою: «Підбір класичного та народного репертуару». Їх провели три тандеми викладачів: за напрямом «класичний танець» – викладач Чернюк А.А. та концертмейстер Гаркавенко Д.В., за напрямом «народно-сценічний танець» – викладач Пустова Е.В. та концертмейстер Декуша А. С., за напрямом «український народний танець» – викладач Черкас О.Б. та концертмейстер Татарчук О.В. Було продемонстровано фрагменти танців у виконанні учнів середніх та старших класів хореографічної студії. Після кожного танцю виступав концертмейстер з поясненнями стосовно підбору музичного супроводу до показаних танців. Було наголошено на необхідності тісної співпраці хореографів та концертмейстерів, що є запорукою ефективності роботи. Завершенням майстер-класів став виступ учнів 5 класу з цілісним показом українського народного танцю «Коломийка».

     Дякуємо усім, хто протягом цього тижня долучився до проведення методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва, та сподіваємося на подальшу співпрацю!

Файл документа: 12065901_1495244744104860_2708334472578002568_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку