Головна  →  Методичні заходи  →  6 листопада 2015

Засідання методичних об’єднань викладачів гітари. Відкритий урок-презентація Корнієнка В.В. за темою: «Імпровізація як засіб розвитку музичного слуху»

Засідання методичних об’єднань викладачів гітари.  Відкритий урок-презентація Корнієнка В.В. за темою:  «Імпровізація як засіб розвитку музичного слуху»

      6 листопада 2015 року у приміщенні дитячої музичної школи № 4 ім. Д. Шостаковича в рамках засідання методичного об’єднання викладачів гітари відбувся відкритий урок-презентація викладача цієї школи Валентина Валерійовича Корнієнка за темою: «Імпровізація як засіб розвитку музичного слуху». Урок виявився дуже цікавим та незвичним за своїм змістом і формою. Учениця Корнієнка В. В. Софія ден Оттер, що навчається в першому класі, разом зі своїм викладачем продемонструвала ефективність навичок імпровізації у справі розвитку звуковисотного та ритмічного слуху.

   В ході уроку, який тривав більше години, було показано декілька прийомів, спрямованих на ігрове засвоєння матеріалу. Спочатку викладач, сівши спиною до учениці – так, щоб вона не бачила його рук та струн гітари, награвав окремі короткі мотиви, які треба було повторити на тій самій висоті. Потім вони разом грали популярні серед гітаристів-початківців етюди Д. Агуадо: викладач відтворював певні фрагменти етюдів, кожного разу змінюючи їх метричне оформлення (2/4, 3/4, 5/8, 7/8), а дівчинка підхоплювала та продовжувала п’єсу, дотримуючись заданого розміру.

     Було відчутно, що між учителем та ученицею існує повне взаєморозуміння. Корнієнко В. В. давав поради своїй учениці англійською мовою, адже вона не володіє ані українською, ані російською. Але ж словесні репліки носили констатуючий характер та не виглядали обов’язковими – спілкування здійснювалося, насамперед, мовою звуків. Незважаючи на більшу, ніж зазвичай, тривалість уроку, в поведінці учасників та спостерігачів відкритого уроку не виявлялося втоми. Час сплинув непомітно, а сили та бажання продовжувати музикування залишилися. І це дуже важливо – щоб процес навчання приносив задоволення та радість, тоді і результати не змусять себе чекати.

Файл документа: P061115_11.09.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку