Головна  →  Методичні заходи  →  27 жовтня 2015

Семінари-практикуми Козачек Л.К., Вініченка О.М., Алексика Ю.Ю.

Семінари-практикуми Козачек Л.К., Вініченка О.М., Алексика Ю.Ю.

 

   26-27 жовтня 2015 року в рамках циклу методичних заходів для викладачів балалайки відбулися семінари-практикуми, присвячені актуальним питанням навчання гри на цьому народному інструменті.

   26 жовтня у приміщенні ДМШ № 14 ім. Д. Кабалевського виступила викладач-методист КДМШ № 24 Людмила Костянтинівна Козачек, яка презентувала свою другу збірку п’єс для балалайки «Грай, українська балалайка». Перша збірка з такою назвою, надрукована у 2002 році, активно використовується викладачами шкіл естетичного виховання у навчальному процесі, тому вони з нетерпінням очікували наступного випуску. Збірка «Грай, українська балалайка 2» містить створені Козачек Л. К. 12 п’єс для балалайки з фортепіано та 2 п’єси для дуету балалайок. Більшість з них є обробками українських народних пісенно-танцювальних мелодій, інші – оригінальними творами, в яких використані елементи сучасного композиторського письма. Методична цінність цієї збірки обумовлена не в останню чергу тим, що в ній представлені п’єси різного рівня складності – від найпростіших, призначених для початківців, до досить складних, які мають на меті продемонструвати вміння та навички, засвоєні учнями протягом усього шкільного навчання. Козачек Л. К. проілюструвала доповідь власним виконанням всіх п’єс, що увійшли до збірки (2 п’єси – у дуеті з викладачем ДШМ № 6 ім. Г. Жуковського Криворотько С. О.). На жаль, збірка ще не надрукована широким тиражем, тому члени методичного об’єднання, зацікавлені в отриманні «свіжого» нотного матеріалу, звернулися до автора з проханням якимось чином розповсюдити збірку серед викладачів, не чекаючи її видання.

   Наступну доповідь, зроблену викладачем-методистом КДМШ № 14 Олександром Миколайовичем Вініченком, було присвячено використанню адаптованих фонограм з метою інтенсифікації навчального процесу в початкових мистецьких закладах. Вініченко О. М. вже багато років працює зі спеціальними комп’ютерними програмами, перетворюючи графічний запис фортепіанного акомпанементу на реальне звучання оркестру. Зроблені ним фонограми можуть використовуватися як на концертних виступах, так і у повсякденному навчанні. Діти, навіть, мають можливість вдома користуватися фонограмами задля формування вміння слухати і чути свою гру в ансамблі з іншими інструментами або оркестром. Присутнім на семінарі викладачам було показано відеозаписи концертних виступів дитячих ансамблів балалаєчників різних років навчання – молодших, середніх та старших класів, в роботі з якими Вініченко О. М. вже протягом тривалого періоду використовує адаптовані фонограми.

   27 жовтня у приміщенні ДШМ № 2 ім. М. Вериківського семінар-практикум було продовжено доповіддю професора кафедри народних інструментів Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Юрія Юрійовича Алексика, який об’єднав у своєму виступі дві взаємопов’язані теми: «Проблема гнучкості виконавського апарату балалаєчника» та «Методика початкового навчання гри на балалайці». Спираючись на багаторічний педагогічний досвід, Алексик Ю. Ю. підкреслив важливість початкового навчання у формуванні виконавського апарата балалаєчника. Семінар розпочався виступом учениці 4 класу ДШМ № 2 ім. М. Вериківського Єви Перловської (клас викладача-методиста Муржи О. А.), яка зіграла декілька різнохарактерних п’єс. В ході обговорення цього виступу було порушено багато актуальних питань, що стосуються правильної поставки рук балалаєчника. Алексик Ю. Ю., зокрема, наголосив на необхідності поступового руху від простого до складного, застеріг від форсування процесу навчання, яке може привести до закріплення неправильної посадки та постановки рук, продемонстрував конкретні вправи та прийоми, спрямовані на формування виконавського апарату юного балалаєчника.

   Семінар-практикуми, проведені 26-27 жовтня, стали успішним початком циклу методичних заходів. запланованих на 2015-2016 навчальний рік. Сподіваємося, що й надалі завдяки проведенню таких заходів викладачі початкових спеціалізованих мистецький навчальних закладів м.Києва, що навчають дітей гри на балалайці, матимуть змогу підвищувати свою кваліфікацію.

 

Файл документа: P271015_11.16_[01].jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку